Sunah Suka Sakura dot com

Monday, February 14, 2011

Kawan aku convert ker? Ape nak jadi ni? Dulu tudung labuh..kini berbikini sakan...

Apa la nak jadi dengan dunia sekarang kan....???

Alkisahnya, sedang merasai detik2 kegemilangan kat FB..tibe2 ternampak suggestion seorg kawan... Tengok nama.. Cine.... Urm... Seksi sangat2 profile image die... pakai ala2 Alice in wonderland lak...Hehehhehe...so approved jer~~

Upacara membelek profile berlaku... Nampak muke...macam kenal... Dalam otak aku kata "explore lagi..explore lagi pic die" ngeh2...eh..gatal eh aku?? tak la..sebab rasa macam kenal..sebab tu aku explore lebih2..hehheh

Tibe2 automatik masuk dalam otak aku...ni...ni... ni bukan ker polan binti si polan tu?? Masyaallah.... Betul la... Nama pun dah bertukar dari nama penuh makna ke nama cina...pic kat cruise berbikini pink...kat clubbing...jamuan hari raya tapi pakai seluar pendek sedangkan org lain lengkap bertudung... Apa nak jadi dengan umat sekarang ni? PERSOALANNYA...Die dah betul2 convert ker??

Ingat lagi masa sama2 bersekolah menengah dulu...die ni bukan main pandai otaknya...seorg yang amat popular sebab kecantikan dan kelembutan tutur katanya... Anak ustaz n ustazah... Akaknya pulak guru pakar... Abg peguam... Die tergolong dalam individu yang menjadi perhatian sebab kecantikan dan otak yang agak bijak...Aku?? eh aku lak??? aku tengah cite paSAL kawan aku yang macam dah tukar agama la.... Aku sudah semestinya la budak baik kat sekolah :P .Sampai sekarang, kalau aku balik kampung maknya akan bercerita mengenai kebaikannya..mak mana tak sayang anak...tapi hakikatnya??

*Gambar sekadar perumpamaan... (jangan dari bertudung litup seperti ini menjadi perempuan separuh bogel)



◙◙ AWAS!!! KITA BUKAN TUHAN, KITA HANYA MENILAI, 
ALLAH TENTUKAN HUKUMAN ◙◙

Takde guna kalau aku post pic die kat blog ini.. Niat aku bukan nak malukan sape2..Cuma harap ada yang jadikan pengajaran ....

Otak dan akal yang bijak kalau tak digunakan dengan sewajarnya akan lebih mudah terpesong dari akal yang cetek tapi bijak mengawal situasi dan emosi...

*Buat semua... Jadikanlah Iman, Akal Dan Minda sebagai tonggak dalam melakukan sesuatu keputusan....Jangan kerana duniawi, tergadai ukhrawi...



42 comments:

Sunah Mohammad said...

salam ady...sedih kan kalau tengok kawan2 kita jadi gitu...:(

saya pon bukan baik sangat...moga dijauhkan..ameen..

syamimi fatin said...

ya Allah, moga dijauhkan

mai said...

alaa.. cerita gantung lah.. tp best bah ceritamu.

misz Einaz said...

manusia sekarang cepat berubah.. cepat sangat terpengaruh ngan benda tak elok....

Nurul Afifah Addnan said...

mcm mne la org bleh berubah sekelip mata je.. its so ashamed..rugi je..mne tw kot pndai dye tu bley bgunkn lagi org islam.. kan?

MAKCEK bukan NENEK said...

sedih kan kan kawan kita jd camtuh .
saya punya kawan pon sebijik ahh . dulu dia la cm alim la jugak . tapi cuma dr dulu lg cam gedik2 so skang dah belajar jauh2 nun kat kl rasa cm culture shock sgt kot.tdung ntah kemana . gambar suma nmpak tett . dunia dunia .

jahat2 den masih ingat dunia . huu moga Allah lindungi kita ^^

cikmOt said...

moga terbuka hatinya kembali ke jalan yang benar...amin...

janna said...

moga ditunjukkn jalan... masing2 ada buat salah sya pun x terkecuali..
smoga kita dijauhkn dri syurga dunia...

Acik Na said...

ermmm... dunia skang kan.... tiada lg mustahil dah. mcm2 perkara yg tak diduga berlaku.

eyqasara said...

dunia berubah.. takkan org pun sama berubah... dunia semakin maju.. tapi org.. akhlak semakin mundur.. nauzubillah...

... said...

as salam..
apa boleh buat Mr. ady.

semakin dekat dengan kiamat, makin ramia ummat manusia yang akan perkelakuan seperti yakjuj dan makjuj
dan..ummat Islam akan bangkit menentang sedikit demi sedikit.tengok mesir..dah ada bukan..walaupun bnyak kemungkaran yang berlaku dalam tempoh itu.

shahjiehan said...

ya mukallibal Qulub, thabbit qulubana wa `ala to atik.

The Nurul said...

kawan aku pun ada sorang macam tu. selamba seluar pendek bersinglet. padahal kami sekolah agama. haih entah la.

CikTomyam said...

en ady..
cik tomyam pon ada ramai kawan mcm tu
cik tomyam nie leh kata dh masak ngan perangai budak2 tudung labuh nie..
depa nie memang mnis bertudung labuh, tp wallhua'lam macm2 perangai yg xdpt diungkap..
geng2 perempuan ja leh taw sebb duduk sekali nagn depa.

AWAS! anda sebagai lelaki jgn mudah terpedaya ok..hee^_^

CikTomyam said...

en. adi..sila tengok entry saya ni http://akusukatomyampedas.blogspot.com/2011/02/tang-tutup-aurat-dah-oktapi-kenapa.html

anna said...

salam ady, kesian mak dan bapak dia...

yaya said...

da konfim kan either she converted or not x ?

Riduan said...

Sedih bila dapat tahu kawan2 kita jadi macam ni... Apa puncanya ya? Sama- sama kita renugkan...

fyna said...

huhuhu...
fyna ade gak membe yg mcm nih...
nk wat mcm mner kn..
iman sendiri..




jom singgah n follow belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

farasakura said...

mintak la kita semua dijauhkan drpd jd cmtu...aminn..

Up2saya.. said...

sy ade kwn mcm ni..mmg terkejut gak la tgk die berubah jauh..sgt2 jauh..dak kg tp ble dh g blaja kt kl,terus dlm mase stahun je perubahan mendadak b'laku pd die..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kesian perempuan itu...suka2 berubah jd lebih teruk ..huhu.moga dia kembali kepangkal jln

cIk IRa NuR HeaRT said...

kdg-kdg yg cantik xmenghargai anugerah yg diberikan,lantas disalahgunakan...nikmat Allah,bila-bila bole ditarik semula :)
bile dh tersadung,baru nk terngadah... (ehh btl ke??? )

arryani said...

doakan la dia dpt hidayah..

budak kampung said...

kawan aku yang dulunye lelaki sekarang.....uhuk3.....ayuuuu gituuu auwwwwww

Halen said...

salam ziarah dan salam kenal..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

ramai jugalah kwn² sy yg begini..cuma mereka x convert..cuma gaya saja yg berubah dr gadis bersopan jd gadis metropolitan..tak kata apa²..cuma doakan yg baik² sj utk mereka..

Cik Jari said...

waaa.....aku pon pelik dengan kawan-kawan aku...dulu baik snagat sampai kitorang gelar ustazah...skrg nih pakai singlet n skirt pendek je...



aku bukan mengumpat..nih cume contoh situasi...Ya Allah...

aku takut....

.::: mr IQ :::. said...

Pelanduk dua serupa kut...

Idah said...

semoga gadis itu kembali semula ke agama asal...bertaubat dik..belum terlambat..

FARISZ@AZ.Com said...

Setiap manusia mempunyai hati, dan di hati itu dibolak balikkan samada menrima taufik dan hidayah atau tidak.

@CikTomyam

en ady..
cik tomyam pon ada ramai kawan mcm tu
cik tomyam nie leh kata dh masak ngan perangai budak2 tudung labuh nie..
depa nie memang mnis bertudung labuh, tp wallhua'lam macm2 perangai yg xdpt diungkap..
geng2 perempuan ja leh taw sebb duduk sekali nagn depa.

AWAS! anda sebagai lelaki jgn mudah terpedaya ok..hee^_^
February 21, 2011 10:27 AM


JANGAN menyalahkan pemakaian selagi pemakaian itu terjaga tetapi salahkan akhlak perlaku. Sebab bukan semua bertudung labuh itu rosak akhlak.Seandai akhlak rosak maka salahkan akhlak dan bukannya pakaian tersebut.

Semoga tidak berfikir seperti Sister In Islam (persatuan Islam liberal).

nunui Joe said...

sedih kan bila tgk kwn mcm tu. Tp sy ttp kawan dgn kawan2 sy. Kerana sy bukan berkawan dgn dia krn cara bpakaian dia/rupa/harta. Kerana dia kawan sy. :). Smoga dia akan berubah suatu masa nanti :)

Liza @ Adzriel AB said...

kesiannya mak ayahnya. camner boleh jadi begitu.

misz sheyla said...

moga hati saya, jiwa saya tak akan terpesong...semoga kawan ady cepat2 bertaubat :(

fRaMe+LenSeS said...

moga kita dijauhkan dari perkara macam ni. dan moga dia kembali ke asal. amin.

izwanyusof said...

persekitaran mengubah.. faktor sekeliling.. kawan2 pn main peranan.. kalau duduk jauh dengan keluarga, risiko juga..

~Kirin Selama Perak~ said...

culture shocked la tu
tak pandai jaga diri,ini la jadinya
:)

Clara said...

mintak dijauhkan.. convert betul2 ke tuh?

Kawan Aku 15 Tahun Mengandung Seminggu!

AdeelaHimme said...

nauzubillahimin zaalik..

cthajar_pinkgurl said...

dasyat

T____T




mintak jauh la

pilotHans said...

it's normal...people change...move on...

CikGu Ma said...

tumpang bg pendapat sini...

persekitaran, masyarakat, media tu semua cabaran/ dugaan untuk menguji iman seseorang...orang yang laksanakan hukum Tuhan keranaNya sukar dia terpengaruh dgn faktor2 sekeliling....