Sunah Suka Sakura dot com

Wednesday, March 2, 2011

Ayam Goreng Berkari dan Tauge Masak Lemak Ala Mat Kayu :P

Mode masak membuak-buak sejak akhir-akhir ini... So aku terus membelek2 blog otai aka sifu aku... Nenek Gebu

So aku terus memilih resepi Ayam Goreng Berkari dan Taugeh Masak Lemak :)

*Inilah hasilnya....Taraaaa....


Untuk Ayam Goreng Berempah :)

Bahan-Bahannya :-)
ketulan ketulan ayam
1/3 cawan rempah kari
200 ml pati santan
1 inci halia*
4 ulas bawang putih*
1 ketul kiub ayam "MAGGI"*(*tumbuk halus)
1 camca besar serbuk cili
2 biji limau nipis, perah jusnya
3/4 camca besar gula
1 camca teh garam


(sebenarnya aku tak tahu bentuknya halia...Tanya org kat kedai tu pun die tak tau, so aku tak letak halia pun :P)


Cara membuatnya :-)

◙ Ayam dibuang kulit dan lemak, cuci bersih, perap dengan garam dan jus lemon selama 15 minit, cuci kembali toskan dan kelar2. Ketepikan.

◙ Satukan rempah kari, serbuk cili, bahan tumbuk, gula, jus limau nipis, santan dan garam. Kacau hingga menjadi pes.

◙ Gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 3 jam.

◙ Masukkan ayam tadi bersama2 bahan perap ke dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga bahan2 perap kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan sejukkan.

◙ Panaskan minyak untuk goreng terendam. Biar minyak betul2 panas, masukkan ayam tadi dan goreng hingga senyap (tak de bunyi desiran lagi), angkat dan toskan.

◙ Panaskan kembali minyak tadi dan goreng kembali ayam tadi hingga kuning keemasa, guna api sederhana untuk kali ini....(pada mat goreng macam biasa pun ok!!!)


*Rempah ratus die yang melekat tu yang paling sedap. aku tak tau rasa yang sepatotnya..tapi kalau ayam goreng berempah versi aku neh..ada rasa spicy, dan ada rasa sour sikit...sedapppppppp

Aku ambik resepi ini dari link Nenek Gebu tapi terlupe link yang mana satu... ERrrrr



MASAK LEMAK TAUGEH DAN TAUHU....

BAHAN-BAHANNYA :-)

Taugeh secukupnya, cuci dan toskan (yang ni agak2 lah yeaa)
3 keping tauhu, potong 4 setiap 1 keping (ikut saiz tauhu)
1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar(yang ni tak jumpe)
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
3 keping cendawan black fungus, segar hiris, cuci dan toskan (aku cari benda ni tak jumpa )
200 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam dan secubit gula


CARA MEMBUATNYA :)

◙ Masukkan tauhu, bawang merah, bawang putih dan juga santan cair. Didihkan dan masukkan cendawan, masak sekejap.

◙ Masukkan taugeh, cili merah dan pati santan, tambah garam secukup rasa dan secubit gula, masa dengan api perlahan, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan....

*Agak cair..ahhaahhaha..yang nie tak sedap pun...sebab cair n tak cukup santan kot no :P

Aku ambik resepi ini dari link Nenek Gebu yang ini :

--->MASAK LEMAK TAUGEH DAN TAUHU...



*Jangan pandang ku sebelah mata, hanya kerna namaku Ady Budika :P




........................................................................


17 comments:

aDisH.sHidA said...

apa da halia pun x kenal :P nampak sedap je....suka makan saja masak lemak tauge

aDisH.sHidA said...

ady,..awat kecut sgt tauge tu...jgn lama2 pasni ok..hahhaa....pandai lak dok komen wakakaka.

aDisH.sHidA said...

wah wah yg ke3 komen nie...ayam siap ada cabai besar buat bunga...hati tgh berbunga..dalam hati ada taman erk

fRaMe+LenSeS said...

beshnyaaa.. lama gla Nadh ta memasak.. sentuh dapur pn malas .. hahahaha.. post Ady bagi semangat aa.. ;)

~...AmALinA....~ said...

wah!! nak cabai yg buat bunga tu boleh???=p pandai abg masak,, t kak sunah xpayah susah2 masak dah la.. larikkkkkk

AdyBudika said...

amboi shida.....banyak lak komennya..ahahahahahahhaah...

nadh...meh ada masa mai masak kat rumah aku..masak kasi aku makan :P

INA!!!! kalau ina nak jadi yang num 2 pun ok gak..leh abg masakkan :)

aDisH.sHidA said...

ina num 2...shida num 3 yer...is three IS3..right

aDisH.sHidA said...

alamak....komen seterusnya...


























































awat x perasan ada





















ayaq




















jaguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuung














nAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK

b a m b a m ' s said...

matching kan ngan sambal sotong..baru sinonim ngan tauge masak lemak..marbeles! tp nmpk la kuah ko tuh snatan dia cair..hahahahha..

hello!halia pon x tau! kang suh pilih sah2 ko gi bantai amek lengkuas!hahahahhaha

KHAIRIYAH ZULKIFLEI said...

nice bro ! rajin masuk dapur :)

jap , mcm mana na tgk traffic ?

cik pulau said...

waaahhh...malu la cik pulau camni..
cik pulau tak pandai masak pun ni... hehe.. lalala~ ^^,

Sunah Mohammad said...

adohhhhh...malu, malu, malu!!! bukan malu sebab abang da pandai sangat masak mengalahkan ceh mat, tapi......











malu sebab abang tak kenai halia...:p guro saje! nanti saya wat entry, apa itu halia ok? hahaha~

Miss Ran said...

mmg bes kalau ramai laki pndai mask

bini tak susa da.hehe

Zue Cancer said...

alamak..malam2 post entry pasal makann lapa la pulok...huhuuh..kene cepat2 tutup laptop..kang bantai makan.naik plak kg HUUHUH

Anonymous said...

biasa la dek.. orang lelaki tak kenal halia ni...laki akk ambil lengkuas sebab fikir tu ibu kunyit...jadinya yg perempuan kena kenal tu semua boleh la ajar mereka ni..jgn sendiri tak kenal sudah..apa pun tahniah Ady..pandai mu masak yea.. kak edot

aDisH.sHidA said...

ady kerana kamu....
nah amik ini























http://cahayanurqasih.blogspot.com/2011/03/siakap-sweet-sour.html

Anonymous said...

ady taugeh dgn ketul kecik isi ikan masin pun sedap. Goreng ikan masin ambik kuar...kurangkan minyak..masuk bawang putih..wangi masuk taugeh goreng saat masuk balik ikan masin...besnya taugeh ranggup dn wangi...eerrr tu suka aku...