Sunah Suka Sakura dot com

Thursday, March 17, 2011

Cubaan Donut buat kali kedua - DEbaran masih terasa...

Setelah dua kali memdonat, dan hasilnya kurang memuaskan...akhirnya hari ini aku ambik keputusan nak mendonat lagi....so cara2 membuatnya aku copy paste yang lama n ada penambahan dan pengurangan gak...

Selamat mencuba..jangan putus asa kalau tak jadi..buat dan terus mencuba...

*Hasilnya..minum bersama susu..sedapppp


Thanks mat sebab banyak sangat nasihat dan petua die kasi..sampai menghasilakn donut aku yang begitu enak dan gebu ini...ahahahaha


BAHAN-BAHANNYA
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)- mat cakap ni majerin.so majerin jer
1/3 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
100 ml air suam*
2 camca teh instat yeast(ibu roti)*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)


CARA MEMBUATNYA :-)
1- Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata.

2- Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.


3- Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).


4- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...


Ok ni lak part petua dari mat gebu

kalau adunan tu agak keras...tambahkan air sikit2..jgn pakai hentam jer..letak sudu by sudu
yeast lak rendam dalam air suam..jgn air panas..nanti die mati
Pekop adunan yang dah diuli kat  tempat suam2 sikit..macam tepi peti ais atau tepi tingkap

*Hasil selepas digoreng (gebu tau!!!)

*atas permintaan seseorang, aku buat donut coklat :)






23 comments:

aDisH.sHidA said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaah..nampak lagi cun dr shda nyer nie....coklat dia..ady wat ari gath t leh

~...AmALinA....~ said...

coklat tu permintaan kak sunah..permintaan adik diabaikan..kuciwaaa..dah la majokk ngn abg... pakcik mat nak donut pelangi.,,,^_^

Sunah Mohammad said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~~~~~

bak sini sikit!!!! T_T

Mat Gebu said...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tutup blog lah guaaa mcm ni..

b a m b a m ' s said...

bila lak nak bagi aku merasa niehhhh~!!! T_T'

Ummi said...

Waaaaaaaaaaa...Ady...melawan toke nampak...tahniah dan tabik spriiinggg...hehehe...lepas ni pgil Ady Gebu pulak laaa...hahahhaha

CiK LiYzA ^^, said...

waaa..tgk p0n gebu~
hehee..nih yg xthn daulat nih..
nak jugaaakkkkk~~

AdyBudika said...

welll...ape la sangat kan setakat donut..bak sini lain2 yg korg nak makan...ady masakkan :P

Masrini Karim said...

ehem!!!!donut coklat pujaanku..congrate man!!!
try masak talam tokyo plak ady gebu..tunjuk skill sket..ehehehehehe..

mrs Gee :) said...

adusss tergoda... nak donut choc itu..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhhhh bestnyer donut coklat ady.Pasni org yg nak donut tu x jerit2 lagi kat LM nak donut..sakit telinga dengar asik suruh kak comot dia wat donut..hihi

KuNanGKuNanG said...

ady, rasenye dah leh buka kedai donut dah ni...he3

deeya said...

abang nie kacak la ! abang nie sopan la ! abang silalah bermurah hati buatkan sebijik dua donut comel untuk saye .. silalah silalah ! (okey ! gaya sinchan gewdix) teheee :p

Anonymous said...

woooooooow...ady dh berjaya kali nie..cantiknya...mcm donut J.CO!!

SYAZIRA said...

hai Ady.. i'm ur new follower lah.. hehe.... actually tersuke kat ms.froggy tu duluu... err.. blh saye pgl dia mr.froggy instead of ms.?? baru leh feeling follow citer psl dia....heheheee.....anyway.. hepi blogging! *erk! tetibe! ;)

Miss Ran said...

mendonat serius kelakar..hahaha

eleh blagak..mentang2 donat dia gebu hahaha

Sunah Mohammad said...

hahaha! kakak comot! tak kire! nak jugak kakak comot punye donut! abang ady lain, kakak comot lain..hahaha~

Mat Gebu said...

Perghh....lepas ni aku pakat dengan sunah...sunah, kang kita plan, nak suruh ady masak apa..ok...

inahar ali said...

salam ady..pestaim akak bersuara kt sini..selalu jd silent reader jer..ekceli x tahan melihat kegebuan donut ady nih..pasnih nk kena try gak..hehe!

Along Usop said...

bak mai la barang sepiring ady.... hukkkk.... =.=

syuwai said...

sedap2x..

dah pernah try ^^

solo molo said...

pergh...
per0t kenyang p0n b0le jadi lapar balik...

Ummi said...

Mat, akak pun nak join plan ko jugak...suh Ady masak sayur fucuuukk...hehehee