Sunah Suka Sakura dot com

Tuesday, March 1, 2011

Sesekali masuk dapur - Nasik Tomato dan Ayam Masak Kicap

SEsekali kalau masuk dapur pun best gak, so malam nie dengan begitu rajinnya aku telah memasak buat kesekian kalinya..hehehe.. Resepinya dapat kat internet jer :P

Inilah hasil masakan aku..walaupun tak cantik, tapi mengenyangkan :P

*makan malam , malam ini



*nasik tomato.

bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
½ cawan minyak sapi
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ½ cawan air
2 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
2 cawan beras
¾ cawan tomato sos



Cara nak buat nasi tomato :P

◙ Goreng bawang putih dan bawang merah dalam minyak sapi hingga kuning.

◙ Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga.

◙ Apabila naik baunya masukkan beras dan gaul rata.

◙ Tuangkan air dan garam, biarkan hingga mendidih.

◙ Bila sudah kering, masukkan tomato sos.

◙ Angkat ....so siap la

*Sebenrnya aku tak buat ikot resepi neh..ahahaha..aku buat pakai pek segera jer :P



Untuk masak Ayam masak kicap lak,


Bahan-bahan
1 ekor ayam (digaul dengan garam dan kunyit)
1 ulas bawang besar (dikisar halus)
2 sudu cili merah (dikisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
½ inci halia (dikisar halus)
2 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 sudu air asam jawa
Sedikit perisa

Cara memasak :P

◙ Basuh dan goreng ayam terlebih dahulu.

◙ Angkat dan tepikan dulu untuk sementara.

◙ Kemudian tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik baunya dan masukkan ayam yang telah digoreng.

◙ Setelah naik bau, masukkan pula kicap pekat, kicap cair dan air asam jawa.

◙ Masukkan garam sebagai perisa dan masukkan ayam sehingga masak.

◙ Setelah masak, angkat untuk dihidangkan.

◙ Hasilnya.....

*ayam masak kicap..tapi pedas :P







*Rasa nasik tomato yang aku masak sangat sedap(sape yang nak puji kalo bukan diri sendiri - hehehheh)...masak kicap tu jer lari setting sikit..ahhahahahah :P




...............................................................


19 comments:

Sunah Mohammad said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~ menyelerakan~~~~~~~~~ :D

che mat! tengok ni! dia nak take over! hahaha~

Mat Gebu said...

ADYYYYYYYY.....WAA SALUTE LAH SAMA LUUU.....PERGHHH!!!...

AdyBudika said...

Sunah..hehehehhehe..nak belajar masak..dengan penuh rendah diri...sebab memang rasa teruja tengok hasil kerja mat :)

Mat gebu....thanks kat ko gak :)

Sunah Mohammad said...

rajinnye...ni wat makin sayang dengan abang saya ni~ :p

bagus, bertambah anak murid che mat...:D

Citarasa Rinduan said...

nampak gayanya mat..
kita kena derhaka lebih2 kat resepi nie...
walah!!!!!!! mana ayam goreng kunyitku...

nak tayang ker idak

PS: ady, lepas nie...buat kek pulak.....heheh

niniey_nOty said...

beshnya. lapar neh. heehee

Mat Gebu said...

Cabaran seterusnya, buat kek eks..

Miss Ran said...

sedap
ady dah boleh tggu org meminang ni wakaka

garfield88_aini said...

tetiba je lapar...huhu~~~

AdyBudika said...

hehhehhehehe...malu lak...

errr..mat...aku takde pembakar kek tu..so susah kalo nak wat kek :P

rosmina samin said...

nmpk sedap muahahaha ... bagus2 =)

SaYraH WonDerLanD said...

wewittt encik Ady pandai memasak rupanya!!!. i likeee

CN said...

Salam kenal... bertuah mana2 perempuan yg dpt suami tahu memasak sekurang2nya terjaga mkn minum anak2 bila isteri sakit....salute sama kamu !!!

aDisH.sHidA said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah..ady nanti gath hujung bulan masak utk kami erk

Norhafiza said...

datang ziarah dr blog abgMat...mmmmm nampak mmg sedap!..tahniah..

Lieynanilaz said...

walau guna hat segera...x kisahlah janji rajin n sedap di tekak...

~...AmALinA....~ said...

perghhhhh!! terliur je..=) ina pon xpass lagi wat nasi tomato..adoiii

Anonymous said...

ady suka resipi nasi tomato...boleh bagi resipe goreng ayam...kicap mcm itam2 jer

Cik Jari said...

heheh,
ayam masak kicap nampak terlalu berminyak... weeee