Sunah Suka Sakura dot com

Thursday, April 14, 2011

Strawberry Cheesecake - Mampukah aku??!!! Dan inilah Hasilnya...

Seperti yang aku janjikan semalam... Aku akan buat sesuatu yang berasaskan strawberry.. Alhamdulillah, malam tadi aku sempat buat satu resepi.. Yang diambik dari blog sifu aku - Mat Gebu... Sebelum ini pun aku dah buat... Tapi aku buat macam mat gebu buat , mango cheesecake.. Tapi kali nie aku beranikan diri untuk buat menggunakan strawberry pulak :) 

Apa kata belek2 resepi kat bawah. Sebenrnya resepi nie mudah jer buatnya.. Rasanya ok je kot sape2 yang teringin nak buat :)

Aku bangga gak la dengan hasil yang aku tampilkan walaupun terlalu banyak kekurangan


BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
1 kotak strawberry , separuh di potong halus,, separuh lagi dipotong separuh 
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)


CARA MEMBUATNYA :-)
  • Biskut marie dihancurkan , kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer. 
  • Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan. 
  • Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan strawberry yang dipotong halus tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  • Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan strawbeery yang dipotong separuh tadi dan hidangkan. 

*Masa nak kluarkan kek dari tin tu, ia melekat sikit ...So aku call mat gebu.. Die cakap kene rendam towel bersih dalam air suam... Then pekapkan kat sekeliling tin. Tanggalkan tin perlahan-lahan.


Tekstur biskut merie kat tapak cheesecake nie tak berapa nak melekap..sebab mybe tak cukup majerin masa gaul awal2 (majerin terakhir - tak cukup)



Sape2 nak?? meh meh meh... :)




So lepas nie ape lak nak korang cabar aku??



ngeh ngeh ngeh




47 comments:

nikaviolet said...

adui ai...dh meleleh air liur tgk chees cake nie...huhuhu...nk sikit...

~...AmALinA....~ said...

waaaaaaa T_T nak jugakk

darxniq said...

demmm!!...aku jeles!!

UNA budak BAEQ said...

melampau melampau .
yang perempuan pon tak rereti nak buat cake .hurr
meleleh dah ni ha . haishh

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ish ish...ok la tu...

bersama kak Es said...

isk isk isk ..ye ke ady? ko ke yg buat ni?
cubit sikit..adesss betul! bukan mimpi laaa

Along Usop said...

nak weh!!!.... sepotong sekali ngaap je nih... bak la sedulang!... ngaaaaaaaaa =p

Hazrina Erin said...

sedapnya!!perut ku berbunyi2 dikala tengok cheesecake ni~:P

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

sebagai gegurl .. uni sangat kemaluan sbb tak mampu bikin ini ciskek! hukhuk :(

AdyBudika said...

hehhehehehehehe

*47!k@# said...

perghh..sedapnya~terliuQ chek..nak la jugak!!post mai sini laa!!nyum3

Ummi said...

Waaaaaaaaahhhh...fengsaaannn!!! Abis laaaaa Sifu Ady tuh...pasni dia nak suh wat apa lak...ranting celup coklat ok tak...hiiksss!

shida anwar said...

holaweh...mantop..

aDisH.sHidA said...

amboooi sakan depa la...apa pun tahniah ady....untung la si dia nanti yer

Faziera said...

adoi..dah la perut tengah lapa ni..

takpe2, nanti nak try..hihi
^__^

Sis-Lin said...

tak sangka2 ye ko ady pandai bt kek mengekek ni...sis pun x rajin bebeno nak bt lg2 cheese kek ni..kalu rasa nak mkn gi uma CMG jek..hahahahah

boleh bt menantu nie..lalalalalalla

"Che Ain" said...

nak order bleh x??siyes buyer ni..

syafie said...

Pandai betul buat kek...tapi org kata harga sebijik kek menyamai kos membuat 10 kek betul ke?

jom tonton ulasan buku oleh penulisnya di

http://orderbookonline.blogspot.com/p/video-ulasan-penulis-buku.html

Anonymous said...

aku nk cabar sesuatu....keke

penaGlow said...

owhh, sgt jeles!!!!

zuwaidah said...

hmmmmmm sedapnyaaaaa...jeles lah pandai buat. kak zu pun tak pandai mcm nih huhuhuhu

leh buat menantu nihh..heehhehehe

putrifayad said...

sedapnye...nak..nak..nak..:)

cik pulau said...

honestly cakap..
abg ady buat cik pulau makin jelezz...
tercabar rasa.. arhghh..
tak sabar nak balik umah nak try buat sume ni. lalala~

putERi-kAtEk said...

ahhh!!! tak kesah cheese kek ni...yang penting nak lawan donat comot tu!! hahahaha..lmbtnye bulan 5

Ujang9897 said...

wow...nk

SyAE SyEa said...

sdap err :)
nk yg real bole??
haha^^

MamaFaMi said...

Waaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh shantiknya!

Mama baru je citer yang mama phobia buat cheese cake. Tetiba nampak ciskek Ady yang jelita ni... ish, tercabar daku... tapi takat tu je la... idak ler awok nak nyahut cabaran.. hehehe...

AdyBudika said...

errrrrr

umi's cup cake said...

sedapnya..nak sepotong ya...

Mamma Olyn ♥ said...

sedapnya...fav i ni:).. tp sini xde gelatin halal so kna wat bake cheesecake jela:)

Muslimah Optimis said...

jeles ngat aihh ngan abang ady ni.. nati buat kat aima sama na.. nak kek befday abang ady buat.. (tak malu giloss mintak)..hihi

Miss Ran said...

terliur..tapi tk pnh beli gelatin

jd mls nk carikk..buat la mende lain lak ady...


bei oven k

Latiolicious Lady said...

dlm banyak2 komen nih.tak nampak pun Sunah komen heheheh. tak sangka ko Ady terer, ai pun nk try jugalah..

Nini Mohd said...

perghhh~
hebakk~

eyjalukman said...

pergh!
goda iman btol makanan ni !

Izan Ishak said...

mmg nmpk sedap sgt nih!
wajib dicuba...

~sue~ said...

meleleh ayaq lio nengokkan cees tuu hmm...

miszlullaby said...

wahhhh~hampir2 macam cik mat punye dah ni! =)

efa nur said...

waaahhh..like..menarik lalu tertarik nie..hikhik :D

farasakura said...

fuhhh nampak sedap!!! waaaa nak2 :D !

Apple Foodees said...

Hai! Cantiknya Cheese kek Ady!

AdeelaHimme said...

waaaaaahhh!!! sedap sgt.... (nmpk sedap) hahaha..

Yaati Nor said...

bangga la dgn ko nie adi..apa kata lepas nie buat caremal & kek gula hangus..hehehe..Che mat gebu pon baru berjaya buat kek gula hangus yg terbaik...hehehehe

pilotHans said...

pic atas n bawah mcm lain. :p tp still nmpk sedap..aku xde laa rajin sgt smpi nak baking camnie..congrats man...

the triplets said...

Sedapnya...

Akula said...

waa caya la....

Mohd Khairi Khadzir said...

huyooo~~~ bakal peserta masterchef nih~~ >____________< nmpk sdap ehehe