Sunah Suka Sakura dot com

Monday, May 9, 2011

Agar-agar sirap susu .... SEDAPPPPPPPP

Hari ini, rasa teringin nak makan agar-agar lak.. Namun selalu makan agar-agar biasa jer.. Terus call my Sifu - MAT GEBU, tanye die idea apa yang digunakan untuk buat agar-agar. Mula-mula Ady cadangkan untuk membuat agar-agar yang bercampur dua jenis iaitu agar-agar gula melake dan jugak agar-agar sirap... Namun mat cakap kat ngam la kalau gelap same gelap.. So die cadangkan supaya membuat agar-agar sirap yang dicampur dengan agar-agar susu.

Agar-agar sirap susu... SEDAPPPPPP

Meh kita belek-belek resepinya :

Bahan-bahan :
Agar-agar satu pek (20gram).
1400ml air
Perisa Sirap
Susu Tepung
Gula



Cara menyediakan :
  • Didihkan separuh agar-agar(10gram) sampai larut didalam 700ml air. Setelah itu, masukkan perisa sirap dan gula kedalamnya.. Kacau hingga larut.
  • Biarkan hingga mendidih dan larut
  • Tuang, kedalam bekas.. tunggu sehingga beku.
  • Setelah agar-agar sirap beku, Kita potong berbentuk dadu
  • Sementara itu, kita sediakan pula lagi 10gram agar-agar.
  • Kali ini kita sediakn bersama susu tepung. Masukkan agar-agar tadi bersama 700ml air dah 3 sudu susu tepung..
  • Kacau sehingga mendidih dah larut.
Agar-agar sirap yang dah beku tadi dicampurkan bersama agar-agar susu yang masih cair..

  • Tuang didalam bekas, taburkan juga agar-agar sirap yang telah siap beku dan dipotong dadu tadi...
  • Tunggu sehingga beku..
  • SIAPPP!!!!!

SElamat Mencuba!!!!






16 comments:

..gugu.. said...

alorhhh senangnye..

nk wt lah t ;p

peep said...

senang nye.. leh a try buat nanti.. haha :)

mas saari said...

wahhhh...sedap dan menarik!

pandailah ady ni...
Mas ni tak expert langsung buat agar2, makan expertlah...hehehehe

Sunah Mohammad said...

wahhhhhhh....kemain....agar2 mangga ade tak eks???

MamaFaMi said...

Wahhh so the very cantiklah agar-agar yang Ady buat. Nanti kalau puding dalam fridge mama habis, boleh cilok idea Ady yang diperturunkan oleh sifu Ady ni plak ye... halal eh...

risa said...

wahhhhhhhhh sangat sesuai jadi somi misali neh:)

Izamir Ridzwan said...

pergghh letak dlm susu pulak kan.. mmg sedap la wehh

Isteri Encek Bard said...

wah kaler manarik sangat pink putih.... untung saper kawin ngan ady

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

WAHHH....

RAJINNYA....

Rozuan Ismail said...

sedap.teringat wat trifle pudding ari tuh

aDisH.sHidA said...

amboi amboi.....nak skit makan time panas2 nie sedap ooo

zuwaidah said...

kamu ni rajin beno ler masak..kalah org pompuan nih

KuNanGKuNanG said...

nampak menarik..confirm tertarik nak abiskan agar2 ni...:)

Sis-Lin said...

hehehehe ...semuanya ko pandai buat ek..wa manyak jelesssss ma.......huhuhuhu

dah habis ke agar2 tu?

Miss Ran said...

Huih camtu wat die..kene try ni

nk gne susu cair la plak

アヌム ちゃん~~ said...

wah blog masak2 ke nih..hehe