Sunah Suka Sakura dot com

Thursday, May 12, 2011

Cabaran 10 blogger yang awal dikenali dan menaikkan anda dalam dunia blogger... Cabaran Blogger Norfa

DEngan bangganya menerima cabaran Saudari Norfa untuk menghargai dan menaikkan adybudika.com ...

Dah naik ker adybudika.com ini?? Jujur dan ikhlas dari hati nurani Ady, apa yang ada nie amatlah cukup satu keajiban... Sebab dari takde sape yang kenal blog ady ni... Ade gak kenal.. Walau tak ramai kenal... Namun masih dikira sebagai dah naik kot.. Kalau nak compare dulu-dulu...
Dari tangga ke setangga aku daki. Walaupun masih dikaki tangga, namun aku akan terus mendaki...

Jika nak sebut siapa yang banyak tolong naikkan adybudika.com... Semua pun tolong Ady... Semua yang pernah singgah blog ini.. Singgah walaupun sekali.. tu pun dah cukup bersyukur tu...


Kalau takde die neh.. Rasanya takkan ada adybudika.com... Langsung takde... Kalau tengok entri pertama die yang nie.. Mesti rasa "nape dengan mamat ni?" Namun  start dengan entri inilah ady ada keinginan untuk up entri.. Walaupun time tu cuma setahun 2-3 entri.. Setahun k..sekarang sehari nak jer lebih 5 entri sehari..hehehe...

Mamat nie kira membuka mata aku apa itu blogging. Die blogger pertama tegur aku.. Die buat mata aku terbuka yang sebelum ni aku cuma anggap blogging ni tempat nak luahkan masalah aku neh... Dia jugak yang sedarkan aku bahawa blogging ini merupakan satu komuniti yang mana kita boleh menjalin hubungan persahabatan didalamnya...  Semuanya bermula bila aku nak share pasal barang yang ada dalam bagpack aku...  Bayangkan.. Time ni, aku tak tau apa itu backlink, nak linkkan blog org lain pun aku tak tau.. So sebab kenal blogger ni la aku belajar sikit-sikit pasal dunia blogging.. Dia jugak la jemput aku masuk dalam sahabat blogger dan buat aku kenal lebih ramai blogger lain. PSSTTTTTT.. mula2 aku jumpe die, die macam kurus jer..skang die tough...jeles keyhhhh...


Hari lahir aku.. Aku muncul dengan luahan hadiah hari lahir... Dan tanpa disangka, entri aku dapat kunjungan ramai... 21 january 2011..  Entri aku itu dipilih oleh Ben Ashaari sebagai Entri Pilihan Malam Ini.. Malam itu aku yang pada tarikh tersebut mempunyai follower yang seramai 16 , bertukar menjadi 38... Perubahan yang mendadak.. Dari situ aku mula mengkaji sedikit demi sedikit tren blogging.. Dan kini alhamdulillah.. Bermula dengan 16 follower pada hujung january 2011 kini aku mempunyai 1246 follower.. Ben jugak banyak tolong aku promosikan aku.. Rasanya ramai follower aku adalah datang dari Ben Ashaari.. Nasihat Ben yang sampai sekarang aku pegang "biarkan akal meluahkan rasa, dan izinkan jemari tatihkan nukilan tanpa henti"


Lepas aku gathering yang pertama, time ni la first time aku jumpa dengan Mamat Garang, Ben dan blooger2 yang lain.. Aku banyak diamkan diri.. Balik tu aku up enrtri pasal gathering pertama kali aku. So  aku terus ping kat Group Sahabat Blogger, mendapat respond dari Norfa.. Time tu aku pertama kali kenal die.. Hehehehehhe.. So bermula dari situ aku banyak tanya die pasal dunia blogging. Dia banyak kongsi pasal template, entri dan lain-lain.. Terlalu banyak perkongsian antara kami menegani dunia bloging.. Dan pada satu ketika, blog Norfa dijangkiti virus, die suh unfollow die.. Aku pun yang tak faham ape2 terus remove die.. Then selepas bebrapa minggu die kembali dengan penuh wajah baru... Namun entri die yang telus terus menjadi trademark die.. Makin tegas dan telus.. Thanks Norfa... Paling close bila masing-masing heboh pasal domain sendiri..hehehe

Masa kenal Norfa, sorang lagi gadis aku kenal... Seorang yang berasal dari satu daerah aku..Shida.. Dia nie banyak bertanya pasal personal aku.. So time ni aku cuma ada dua orang kawan blogger yang rapat.. Norfa dan Shida.. So apa-apa memang mereka berdua la yang jadi tempat rujukan aku... Banyak gelak tawa yang shida nie ukirkan.. Hahahhahaha.. Alhamdulillah, sampai skang rapat dengan shida.. Thnaks Shida... Aha, die gak la yang ajar aku letak feed tu..hehehe...awal-awal..banyak benda aku buta..hehehe..kawan-kawan macam ni la banyak tolong..heehehehe

YANG NI IZINKAN AKU TAIP PAKAI CAPLOCK..GRRRRR..NAPE?? SAJE SUKE... AHAHAHAAH... LEPAS KENAL NORFA N SHIDA.. AKU KENAL LAK DENGAN SORANG BLOGGER YANG GUNAKAN GAMBAR MANGKUK TINGKAT INI. JUJUR AKU BUTA DALAM DUNIA BLOGGING MASA NEH.. SO AKU TAK KENAL SIAPA BLOGGER MANGKUK TINGKAT INI... SEHINGGALAH MEREKA SEBUT2 PASAL BLOGGER OTAI.. SO AKU TERUS SINGGAH BLOG MILIK MAMAT MANGKUK TINGKAT INI.. TERDETIK RASA TERCABAR TENGOK BLOG DIE... HADOI....TERUS AKU CUBA RAPATKAN SILATURRAHIM KAMI.. DAN HASILNYA... MUNCULLAH RESEPI PERTAMA AKU.. AHAHAHAHAHA LEPAS DICABAR OLEH DIE NEH.. TAK TIDO NYENYAK K FIKIRKAN APA YANG NAK AKU BUAT.... DAN HASILNYA ADALAH RESEPI LAICI...  BANYAKNYA AKU NAK CITE PASAL DIE NEH..HADOI..KANG TAKJ CUKUP RUANG.. TAPI YANG PASTI DIE NIE LA YANG PALING BANYAK BAGI AKU PERUBAHAN BESAR....DALAM DUNIA BLOGGING MAHUPUN DUNIA SEHARIAN AKU.. 


Yang nie banyak sangat tolong aku promosi... Nak dikatakan hari-hari pun die tolong promosi.. Hehehehehhe.. Template aku, Header aku, semua die yang tolong.. Eh kadang-kadang netri aku pun die tolong buatkan.. Errr....macam time aku susah nak online.. aku akan suh die up entri untuk aku.. Errr.. mungkin kepercayaan yang telah kami tanam menjadi punca aku terlalu rasa rapat dengan die neh.. Errrr... nape aku gelarkan die gadis wallpaper?? ahahaha... errr..takleh gitau!! rahsia... Apa pun ... harap apa yang dah terjalin ini berkekalan selamanya... Insyaallah.. Amin... terlalau banyak pertolongan yang dihulurkan..  Walaupun kadang2 die sakit hati dengan aku..errr..ade eh?? jawab2.. :P apa pun...THANKSSSSSSSS

Senaraikan 7 dulu leh tak?? penat menaip... heheehhehe...

Eh... Jangan kata aku tak ingat... Orang yang paling banyak membantu adalah semua yang sudi singgah sini.. Nak tulis satu-satu nanti seminggu tak siap entri ni T.T....... Semua pun banyak tolong Ady tau.. Orang yang rajin komen entri, tapi ady yang jarang balas... sorry..  ada yang buat entri pasal Ady tu..  hehhehehe..thanks..terharu tau... Err... macam pemenang nak wat ucapan menang award lak kan...? hehehehe.. Apa?? nak tengok Ady menang?? heheheheeh.. Sila-sila la undi ---> DISINI k..hehehhe





11 comments:

fRaMe+LenSeS said...

tahniah abg ady.. :D

aDisH.sHidA said...

ady.....kamu wat shida meleleh air mata nie....egt lagi shida pertama kali kita bertegur sapa selepas ady balik gath SB di TS...ady org 1st upload pic...shda terus add fb dan dr stu la kita baik..ady pernah tanya cmne nak wat jiran...add feed...alhmdlah hubungan persahabatan kita kekal sampai sekarang...(sejak bila panggil shida akak nie :P )

Isteri Encek Bard said...

sangat bagus untuk memperingati dan menghargai mereka yang pernah menaikkan belog kita.. IEB pun nak mencari emraka jugak

mcm ni lah said...

wahhh menarik,. jap lagi saya akan terjah,.

Sunah Mohammad said...

sakit hati sangat-sangat nehhhhhh!!!!!!!! hahahahaha~ :p

terima kasih ye~~ gadis wallpaper pun gadis wallpaper lahhh...

the garang said...

tough? hahaha. takde la bro. gemok je aku. thanks bro thanks fer evrything :D

MaiRa QuEeN said...

congrat abg ady...bestnye dpat jalinkan hubungan cmni kan..

HeziqaMushadadLee said...

huk huk..rase nak nanges lak..terharu kut..^^
adek pun nak jadi cam abg ady and blogger laen gak..(doakan adek ehh)

aDisH.sHidA said...

hilang komen2 sblm2 nie erk...ada ada typo kat about me....

Harus berdepan denagn (DENGAN) pelbagai jenis karenah manusia...

thanks

tomatokering :) said...

hihi ehem33 abg ady ... ;p

IBU GEBU said...

hatimu... hatiku... menjadi satu cinta...
kurasa... hadirmu... menyempurnakan aku...

wah...relevan tak? ahahahah