Sunah Suka Sakura dot com

Monday, June 27, 2011

Aku Tak Sehebat...


Aku tak sehebat dia...
Insan yang bijak berkata menggunakan akal,
Menggunakan madah, menggunakan jiwa...

Kerna aku...
Insan daif yang bertindak menggunakan emosi
Menggunakan nafsu, menggunakan naluri...

Aku tak sehebat dia...
Insan yang jadi idaman setiap hawa,
Jadi bualan sesiapa saja, disaat dan ketika...

Kerna aku...
Insan lumuran dosa lama,
Yang sentiasa dibayangi peristiwa silam nan derita,
Jijik pada pandangan sesiapa saja...

Namun...
Insan jijik dan dosa ini jua...
Punya naluri hati dan rasa...
Jauh disudut hati berkata
"alangkah indah jika diterima diri ini seadanya"

Terkadang...
Diri ini ingin pergi kesatu sudut yang jauh dari semua mata,
Menangis dan menangis hilangkan rasa duka,
Tanpa dilihat dan disinis lain pena,
Namun... aku masih tak berdaya....
Kerna salah silap lagi bualan manusia...

Adilkah ini semua???
Diam lebih baik dari berkata....



21 comments:

Lizzie Yasmin said...

Nie dilema Seth Tan ke??

Finaz Jaafar said...

hanya sabar menjadi peneman

Norasiah Nasir said...

err...dalamnyerr maksud..x faham..huhuhu

aDisH.sHidA said...

SABAR DAN TABAH DALAM HARUNGI HIDUP INI...

..cik gugu.. said...

bila kita meletakkan redha kita pada Allah di tingkat paling tinggi, kita tak akan kecewa!

Isteri Encek Bard said...

macam dalam persimpangan dilema jer ady.. hope tabah menghadapi segala dugaan dan can\baran NYA

yaya_flanella said...

sampai kat jiwa :'(

Anonymous said...

Kau kata kau mendamba insan yang mencintaimu tanpa melihat pada rupa...
Kau kata kau mendamba insan yang menyayangimu tanpa menilai siapa dirimu yang lalu...
Kau kata kau memerlukan dia yang sentiasa ada di sisimu dalam tawa dan sendu...

Aku di sini menerima mu seadanya dirimu yang sekarang ini...
Aku tahu kau juga berusaha untuk menjadi yang terbaik...
Namun aku juga menerima satu amanah yang maha berat dari Dia untuk menjadi insan yang bersamamu dalam titik perubahan...
Dan tidakkah kau melihat perubahan itu sememangnya sedang berlaku...
Kala ini, saat ini...
Biarpun dengan kadar yang sangat perlahan sekalipun...
Aku tetap di sini untuk terus kuat di sampingmu...

shida anwar said...

asam garam kehidupan...

NURUL AINI NORAZMAN said...

pandai jgak ady bermadah ea,.=))

::blog anak jawer:: said...

wow...puitis nye... masalah dalaman ke ni...

-Yok mampir diluk = ”gua” wanita...

bonda_tie said...

sabarlah....
sesungguh tiada insan yang sempurna...
kejarlah pandangan Allah...
tepislah pandangan manusia...

eqbalzack said...

sedih je entry ni bro!

Jangan Kalot said...

:(

Blogwalking! lawati blog saya dan sudilah follow. :D

~..Lesung Batu..~ said...

ini semua dugaan dari Nya.. kita sebagai hambaNya kena la tabah menghadapinya...banyak2 bersabar okey!

Mieya said...

pndai awak berpuisi ea...
ckop teratur ayat tuu..
ckop menarik untuk dibaca..

http://akumia19.blogspot.com

Iffah Afeefah said...

sedih jugak entry ni

knp ye

sme2 sedih

b a m b a m ' s said...

err...terpana baca komen ANON nie..

errrr...

Pak Syahot (sYaHir) said...

sgt kne dgn jiwa sy skrg ni abg ady..wpon taw, abg ady tulis mmg utk abg ady...hihih

::contengan hati::)) said...

wah ayat yang maksud dia sangat dalam ..
;)

misskandorian said...

i feel the same