Sunah Suka Sakura dot com

Sunday, June 5, 2011

Kek Batik Nesloo Berchip Coklat - Cabaran Katek

Dah dua minggu lepas Katek mencabar untuk bertanding membuat kek batik... Atas kesibukan harian, cabaran itu tidak sempat disahut.. Minggu ini juga... Namun bila semakin panas cabaran yang diberikan, akhirnya Ady curi jugak sedikit masa untuk masak di rumah kawan kat Johor. Dan ini harap memuaskan hati adik Katek kita neh...   Maka terhasillah :

~ KEK BATIK NESLOO BERCHIP COKLAT ~




So apa kata kita lihat cara-cara membuat Kek Batik Nesloo Berchip coklat ini :


Bahan-bahan 
200g Biskut Marie
150gm Biskut Chipmore
Setengah buku butter
2 biji telur
1/2 cwn milo
1 cwn air
1/2 cwn gula
1/3 susu pekat manis
1 sudu nescafe

Cara-cara
  • Biskut dipatah-patahkan.
  • Milo, air, gula dan nescafe dimasukkan ke dalam periuk. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut.
  • Masukkan buttercup dan kacau hingga butter cair.
  • Kecilkan api, masukkan telur. Kacau sehingga  pekat. Padamkan api.
  • Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi. Kacaukan sampai semua biskut dah diselaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  • Masukkan dlm bekas. Tekan sket bg padat. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!!

So apa kata kawan-kawan tolong undi Kek Batik Ady ini dengan hanya menekan like button kat bawah ini :) Undian anda amat penting buat Ady :) thanks semua!!!!!





11 comments:

cahaya said...

kek nie..akak selalu juga buat..^_^

mas saari said...

wah!! mabeles...terbaik wok!

cik panadol said...

wah! tak penah pulak try buat neslo...pasni kne try ni....

Sunah Mohammad said...

cikgu ke yang amek gambar ni? :p

Miss Ran said...

terbaik

nampak kemas n ade perubahan resepi...


cm nilah org berani mencuba

tak dela asyik terikut2 ngn resepi asal

syabas...ai undi! 1000 kali bole?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhhhhhhhhhhhh siap ada cipsmore lg.ngancam!!

b a m b a m ' s said...

teringat kek batik aku campur susu stroberi..terus serik buat! =.=

wehhh..ini entry tambahan ko..errr..nak minta tlg promote GA.. :P

http://bambam-addicted.blogspot.com/2011/06/giveaway-cik-bambam-nak-minta-tolong.html

Sis-Lin said...

dah klik dpt kek tak???????????

~Kirin Selama Perak~ said...

bila la aku nk merasa ni
kekeke~

Isteri Encek Bard said...

Sedapp9pop

efa nur said...

nak kek itu..!!! hehe :D