Dah dua minggu lepas Katek mencabar untuk bertanding membuat kek batik... Atas kesibukan harian, cabaran itu tidak sempat disahut.. Minggu ini juga... Namun bila semakin panas cabaran yang diberikan, akhirnya Ady curi jugak sedikit masa untuk masak di rumah kawan kat Johor. Dan ini harap memuaskan hati adik Katek kita neh... Maka terhasillah :
So apa kata kita lihat cara-cara membuat Kek Batik Nesloo Berchip coklat ini :
Bahan-bahan
200g Biskut Marie
150gm Biskut Chipmore
Setengah buku butter
2 biji telur
1/2 cwn milo
1 cwn air
1/2 cwn gula
1/3 susu pekat manis
1 sudu nescafe
Cara-cara
- Biskut dipatah-patahkan.
- Milo, air, gula dan nescafe dimasukkan ke dalam periuk. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut.
- Masukkan buttercup dan kacau hingga butter cair.
- Kecilkan api, masukkan telur. Kacau sehingga pekat. Padamkan api.
- Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi. Kacaukan sampai semua biskut dah diselaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- Masukkan dlm bekas. Tekan sket bg padat. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang.
SELAMAT MENCUBA!!!
kek nie..akak selalu juga buat..^_^
ReplyDeletewah!! mabeles...terbaik wok!
ReplyDeletewah! tak penah pulak try buat neslo...pasni kne try ni....
ReplyDeletecikgu ke yang amek gambar ni? :p
ReplyDeleteterbaik
ReplyDeletenampak kemas n ade perubahan resepi...
cm nilah org berani mencuba
tak dela asyik terikut2 ngn resepi asal
syabas...ai undi! 1000 kali bole?
wahhhhhhhhhhhhh siap ada cipsmore lg.ngancam!!
ReplyDeleteteringat kek batik aku campur susu stroberi..terus serik buat! =.=
ReplyDeletewehhh..ini entry tambahan ko..errr..nak minta tlg promote GA.. :P
http://bambam-addicted.blogspot.com/2011/06/giveaway-cik-bambam-nak-minta-tolong.html
dah klik dpt kek tak???????????
ReplyDeletebila la aku nk merasa ni
ReplyDeletekekeke~
Sedapp9pop
ReplyDeletenak kek itu..!!! hehe :D
ReplyDelete