Sunah Suka Sakura dot com

Monday, August 15, 2011

PHUKET... Ady VS James Bond [ Pengalamanku Part 2 ]

Baca dulu pengalaman di hari pertama ---> DISINI

Hari kedua di Phuket. Malam tadi tak sahur pun.. Mana taknya.. Masih kenyang makan kat Phuket Fantasea. Awal pagi dah tunggu pemandu untuk lakukan aktiviti yang telah dirancang pada hari kedua... Aktiviti di atas laut... Seharian akan berada dia tas laut hari ini... Jadi semua dah bersedia... Hehehhe.. yang paling penting adalah sunblock...

Menikmati angin pagi di Patong Beach sebelum melakukan aktiviti utama hari ini.

Tunggu driver datang ambik untuk ke Phang Nga Bay

Tempat yang akan dituju adalah ke Phang Nga Bay.. Perjalanan adalah 1 jam dari resort yang Ady diami untuk  ke jeti.. Setibanya disana, kami diberikan sedikit penerangan sebelum berangkat ke pulau yang dimaksudkan...

Tiba dah di jeti untuk ke Phang Nga Bay

Excited nak lakukan aktiviti.. Org first tu 

Nak masuk boat yang telah disediakan

So kami pun berlumba-lumba masuk dalam boat yang disediakan... Dah macam cite survivor lak.. naik boat ke tengah lautan, kemudian akan dilepaskan dengan kayak jer.. Hehehehhehe...Diatas boat, kami disajikan dengan pelbagai juadah selamat datang.. aku senyum jer... Datang salah seorang trainer kat aku... Tanye aku nie siam muslim ker.. Siap speaking thai dengan aku.. Aku jawab dalam english jer.. hehehehehhe...

Suasana atas boat ( sian aku.. org lain makan-makan, aku lak terperuk sorang-sorang hujung boat)

Selepas diorang makan-makan.. Kami diberikan sedikit penerangan mengenai aktiviti yang bakal dilakukan.. Pasal keselamatan dan lain-lain..Kemudian kami dipecahkan kepada 3 orang satu kayak.. ! tour guide dah=n dua orang pelancong :) Tour guide aku adalah seorang yang pandai kecek kelate... Joe namanya.. So takde la susah berkomunikasi...

Sebelum masuk kayak.. 

Indahnya

Kayuh-kayuh

Santai Ben Ashaari

Enjoy ! kurasakan someting !

Kene baring neh kalo nak lalu bawah gua tu.

Bersama Joe, yang menjadi tour guide aku

Aktiviti kami banyak berkayak sambil menikmati keindahan pulau.. Menyusuri gua-gua dan melihat keindahan alam... Dan salah satu tempat yang menjadi kemestian untuk dilawati adalah pulau tempat dimana lakonan filem James bond dilakukan.. Kami siap leh pusing2 sekitar pulau tersebut dengan kayak.. Orang tempatan menggelar pulau tersebut sebagai Pulau James Bond

Nyaman yang amat

Pulau James Bond

Tarekkkkkk tarekkkk


SEmpat jejak kaki kat salah satu pulau kecil

Masuk dan jejak kaki dalam salah satu gua

Naik turun kayak... Bila waktu makan diorg akan balik kapal..Huhuhuhhu..tergugatnya.... Siap leh berenang2 duyung lagi.. aku lak kalo balik kapal pasti akan pegi lepak hujung kapal... 

Waktu berbuka puasa hampir tiba, aku nampak ada seseorang sedang siapkan makan malam.. Hehehehe..nampaknya aku ada juadah yang best untuk berbuka malam ini.. Dan makanan yang disediakan adalah makanan halal..

Sediakan juadah berbuka tapi takleh lawan mat gebu

Sempat tolong org sediakan juadah makan malam...


Juadah berbuka malam ini.. tapi juadah mat gebu lebih menjadi pilihan hati

Sambil menantikan waktu berbuka, kami diajar untuk buat satu jambangan bunga yang di panggil kratong... Kratong adalah sejenis jambangan bunga yang digubah dan akan dihanyutkan disungai.. Tapi kami pula akan hanyutkan kratong tu dalam laut.... Dengan menghanyutkan kratong, maka berakhirlah aktiviti kami pada hari kedua..

Sediakan Kratong

Masih sediakan kratong

Taraaaa... Kratong dah siap...

Bila hari dah mula gelap, kami berkayak menuju salah satu gua dan lepaskan kratong tu dalam laut.. 

Selepas semua selesai, kami pun balik resort.. nak rehat n nantikan hari esok.. Sebab esok akan buat extreme activiti.. Hehehehhehehe.. Nantikan part ketiga k :)




14 comments:

normala_ali said...

wah bestnya sume tempat abg ady pegi.. teringin nk pg phuket...
macam best plak pg gua pastu lepaskan kratong 2.. lagi2 hasil tgn sendiri yg buat.. hikhik.. bestnya.. :)

Sunah Sakura said...

video first tu...semua orang kene tengok bahagian perot okehhhhh!

[k]o{q}i[n] said...

wahh...meriahnye.. bile abg ady nk bwk g jln2...?? huhuhuu

eddy syrol said...

ini sgt mengujakan ok

misskandorian said...

sgt2 teruja gilessss...ikut la brooo...huhu

Sis-Lin said...

Wahh bestnya Ady...tp tang kayak tu mmg tak sanggup Sis..takut lemas weiiii...kang sian laki aku..huhuhuhu

eh jap2..'santai Ben Ashaari'?? Ben ada ke tu????

Iffah Afeefah said...

lawa betul air die

jeles2

eila said...

james bond island terbaek...

mas saari said...

best ady!
teringin terus nak pi sana..

zuwaidah said...

jom mas, kita gi sekali. dah lama tak gi phuket nih. mesti byk perubahan kat sana

Aku By Pojie said...

Bro pergi dgn agent ke?

kalau agent leh tahu x..
sebab bulan 12 aku g phuket..

tgh cari agent nie..

Anonymous said...

loy loy krathong loy loy krathong

cik pulau said...

jejak satu pulau kecil..
tapi tak jejak pulau saya pun..
hahahaha

Anonymous said...

You berapa pakej semua. Tak termasuk hotel n flight. You gune tour guide kan. Emil i farhan_syukry@ymail.com