Sunah Suka Sakura dot com

Saturday, January 28, 2012

Kisah Aku Dan Anak Kucing Itu

Balik keje agak awal hari ini... Tumpang kete housemate... Sepanjang perjalanan berborak tentang pelbagai isu semasa.. Err... Tibe-tibe mata ternampak sesuatu di tepi jalan... Secara automatik menjerit suruh housemate memberhentikan kereta... Housemate macam taknak stop kete... So terus bagitau housemate yang aku ada nampak seekor kucing kecik sedang berlari mengekori seorang lelaki berbangsa kulit hitam.. lebih hitam dari kulit aku okeyyyy.....

Dalam 500m jugak la housemate memberhentikan ketenya... Aku turun dan terus meluru kat tempat aku nampak lucing tadi.. Errr... Tapi dah tak nampak... Aku terus mencari-cari kucing tu.. Terdengar bunyi kucing mengiau dari jauh.. Mesti dia ada sekitar tu jer.. Tibe-tibe aku ternampak kucing tu tengah meronta2 dalam satu lubang di tepi jalan.. Aku nak turun tak dapat.... So aku memanggil2 dia dari atas suapaya die boleh memanjat naik... 

Agak lama jugak la untuk mendapatkan kucing kecik naik keatas... Alhamdulillah, mujur die pandai panjat dan faham aku panggil die supaya naik keatas.. Errrr... Sampai jer kat tangan aku, aku terus angkat dan letak kat dada aku.. errr.... Sebab konon2 taknak kasi die terus menjerit.. makin kuat bunyinya...errrr.. Ahhh.. lantakkan la... Niat nak selamatkan ko... Terus ambik kucing tu dan menuju kembali ke kete.... 

Aku berdiri jer depan pintu kete... Tunggu respond housemate.. Errr... risau die tak suke aku ambik kucing tu.. Errrr...Then die bukak tingkap n kata "bawak masuk" .. Errrr.... Alhamdulillah, housemate aku ni selalu jer akan sokong ape yang aku buat, walaupun kadang-kadang apa yang aku buat tu nampak agak sukar diterima akal.. Thanks housemate!!

Sampai rumah, aku kelam kelibut letak die dalam bilik.. Cari kotak besar..Terus buat tempat penginapan untuk die...  Dia masih menjerit2.. Errr.. Tentu die haus.. Ambik air kosong dan letak sebelah die.. Die taknak ... So aku andaikan die nak susu.. Terus bergegas mencari susu yang sesuai...

Penginapan rasmi die.. 5 Star k!!

Balik dari beli susu aku tengok anak kucing tu dah lelap dalam kotak.. Comel.. Aku bancuh susu tu then letak sebelah die.. Then die terjaga... errrr.. menjerit2 lak die! so suapkan susu untuk die.. Die mybe masih belum dapat sesuaikan diri dengan tempat baru.. Aku harap die mampu teruskan hidup.. Tu jer aku harapkan... Insyaallah.. Aminn....

Kesian die... Penat dan haus kot..

Dan hari ini.. Dia sudah ada nama.. Tammy!!!!  Sudah sehari Tammy survive dirumah aku... Harap akan terus survive selamanya...

Tammy!!! harap leh jadi teman aku k!!!

*Thanks kat rakan-rakan facebook yang banyak bagi panduan cara nak jaga Tammy ni... Nama Tammy ni pun dapat dari cadangan rakan facebook :)



20 comments:

Sis-Lin said...

Tengok muka dia cute, klu besar tu nnti musti comeiii...

Takpe ady, nnti murah rezki ko bela kucing :)

Syafiq Ahadin said...

comelllllllllllll!! nak jumpe nanti kuceng tu. Hehe!

Eyda Syahida said...

alorh.. comel kott... eyda bukan tak suka kucing tapi takut nak pegang. huhuhu


kalo time makan, selalu gak bagi makanan kat kucing skali.

Lelaki Ini said...

aah la..cunmel sgt2!

normala_ali said...

comelnya... :)

liyana said...

comel sangat~

dia dah pandai minum dari mangkuk ke? nampak macam kecik sangat je..

Mat Gebu said...

comel.....

zaMir said...

Dlam besar nih, klau nak bagi mkanan, kne lembutkan sikit tau...tambah air pnas skit...sbb gigi dia tak berapa kuat lg...then, skrg nih yg penting skali susu dia, sebab dlam umur ni dia lebih memerlukan susu...good luck!!! =P..

p/s: ingatkan nama dia TUMMY...hahah...rupa2nya TAMMY

mas saari said...

comelnya Tammy! nama pun comel..

Rozuan Ismail said...

hye tammy.bertuah tammy masuk blog ady budika.hehe

the triplets said...

Tanda harga x sempat nk buang tu...

hawiz said...

wah...tammy..cute tol kucing tu...ucakkk!!..hai tammy...hihi..kenal hawiz tak?..errr...kbai

Cik Yatt said...

alololo..super duper comel..dah bsar msti cntek.

Orchid said...

salam ady..i'm silent reader u..baby nie pandai minum susu dr bekas ke..sbb nampak tecik sgt...xcuba pakai botol?...seyes kucen nie akan cantik n comel...kalau niat nk belanya..ai syor u pegi vet ..cucuk vaksin utk elakkn jangkitan or imun utk cacing bagai..sbb kucen nie pun jumpe terbiar kan..
terima kasih kerana menyelamatkan anak2 bulus!!.. - orchid -pencinta tegar kucen

Mohd Khairi Khadzir said...

eh comel laaaa (^___^)

Anonymous said...

kesian dia...kecil2 lagi dah terpisah dari ibunya....terpaksa mencari makan sendiri....

oshin-jamel said...

cumelllllnyeeeeee....... ^_______^

Khairul Anam said...

Alhamdulillah....
Semoga peroleh manfaat kelak....
Binatang Kesayangan NABI S.A.W

Butterscotch Fatin ..... said...

comel nya!!!! Tammy !!! *bekas tmpt minum kucing tuu...beli kat mane? xjumpalah!!

Syafik Coklat said...

comel lah syialll hehe