Sunah Suka Sakura dot com

Monday, June 11, 2012

Maafkan Aku Sahabat Di Facebook

Beberapa hari lepas aku agak emosi bila rumah aku hangus dijilat api.. Hampir 90% rumahku rentung... Jadi aku banyak meluahkan rasa sedih, kecewa, dan lain-lain lagi di facebook...

Sebenarnya semasa aku meluahkan semua rasa tu, aku tidak sedar yang ia sedikit sebanyak menimbulkan rasa tidak senang dikalangan senarai rakan di Facebook ku... Lalu baru sebentar tadi aku menerima satu komen yang amat menghiris hati..

Komen pada entri ---> Kebakaran Rumahku

Namun aku lihat ia dari pandangan posistif.. aku ambik ia sebagai satu teladan.. Tak perlu la aku nak menjawab segala apa yang dia katakan itu... Mungkin dia ada niat die yang tersendiri... Aku mintak maaf kalau aku ada sakitkan hati ko selama ini...Tidak kira la aku kenal atau tak... aku rasa aku dah buatkan ko benar2 terasa dan sebab tu la ko serang aku sampai macam ni sekali.. Err.. tapi lepas ni kalo rasa nak marah2 aku... jangan libatkan keluarga aku , aku merayu...

Makin aku bersabar.. makin aku diuji dengan segala dugaan Ilahi... Aku bersyukur sebab ia mendekatkan aku lagi padaNya... Moga dugaan ini tak mematahkan segala semangat yang hampir pudar.. Insyaallah.. Amin...


* Buat Rakan facebook yang mana yang merasakan aku tidak layak berada didalam senarai rakan facebook .. aku dengan rasa rendah diri membenarkan aku di block :) Jangan simpan aku kalo aku menyakitkan... 



36 comments:

☀ Izzaty Hedry☀ said...

sbar na abg ady ..

yaya zulkiflei said...

sabar eh ady . Inallah hama sobirin .
allah bersama orang oarang yang sabar .

mazni md said said...

sabar k abg ady.. i know u`re strong man.. biaq pi depa tu..depa tak rasa apa yang kita rasa..depa pandai cakap saja..sifat empati tu tak ada dalam hati mereka.. sabar ok..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

sabarla ady.. salah satu dugaan jgk ni, nk tgk ady kuat ke tak. si anon tu takkan pnh nk rasa apa yg ady rasa..if depa ada kt tmpt ady, for sure takkan ckp cam tu. Depa bole dok ckp apa yg depa suka tnpa memikirkn perasaan kita. tp hati mana yg tak terhiris, if org yg kita syg dikata camtu kan? naz pun pantang klu org dok libatkn fmly, klu dia benci kita...biarla kita jer, jgnla fmly suka dibawa berjangkit.

sabarla ady ye.pelangi pasti akan menyinar dengan indah nanti. be strong.

anne jasmine said...

kita x mampu nak puaskan ati semua pihak. ati sendiri kdg2 lebih penting. =) pedulikan je. x pyh nk tacing nnt die suke. manusia mmg x akan puas ati dgn keadaan mausia len. x kire la dlm keadaan ssh or sng. just~~ senyum... :D gambate kudasai Ady budika

faz fazlina said...

La Tahzan ea ...
setiap yg berlaku ad hikmah disebaliknya...
banykkan bersabar..
anggaplah ia cubaan dariNya ..

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...Allah sedang menambah pahala...

kawal emosi ye abang...kite tau abang boleh kawal dengan baik...insya'Allah...

pegang ayat last surah al-Baqarah sentiasa...

Cik Asma BLuppy said...

sabarla... semua tu ujian dari ALLAH.
DIA tarik sesuatu, insyaALLAH DIA akan bagi sesuatu lebih dri itu...;)

Rozuan Ismail said...

Sabar ye. Tuhan sedang uji dan Tuhan tahu hamba-Nya mampu tahan dengan ujian itu.

KuNanGKuNanG said...

sabar...pasti ada balasan baik menanti.kadang2 org xfaham dan xnak cuba faham situasi kite..cuba mereka ada ditempat awak, mesti mereka jg lakukan perkara yg sama..

Siti Safiyyah said...

anon macam ni pun ada ek? =,="

qasehraihan said...

be strong bebeh..
buat xtau je..btenang..huhu

http://www.qasehraihan.blogspot.com/2012/06/dedikasi-istimewa-untukmu.html

Faris Adli said...

rilek bro..manusia memang macam tu..

teringat kisah seorang lelaki bersama anaknya dan seekor unta pergi bermusafir. suruh anaknya naik unta pun salah, suruh bapanya naik pun salah, dua-dua naik pun salah, dua-dua tak naik pun salah..buat apa pun jadi salah

zaHyuk 자혁 said...

Abang ady tabahkan hati. biasala kdg2 kte manusia xperasan yg kdg2 perlakuan kte de yg menguris perasaan org. setiap manusia ada silap n salah. tp jgnla smpai medoakan benda2 yg x baek. nauzubillah. cheer up ye abang ady~!

Anonymous said...

Aku rakan fesbuk kau. Even aku tak komen atau tak cakap apa2 pasal apa yang kau post kat fesbuk pasal kebakaran rumah tu, tapi aku sentiasa mendoakan semoga kau tabah menghadapi ujian yang Allah berikan. Bukan aku tak mau komen, tapi aku segan.


Dan aku rasa komen dari anon tu sangat la melampau. Kalau aku terima komen macam tu, aku dah melenting.


Tak pe Ady, sabarlah menghadapi dugaan ini. :)

zaHyuk 자혁 said...
This comment has been removed by the author.
maszull said...

assalamualaikum ady...siapa la yg dengki sangat ni sabo jer la yer..:)

pinky said...

sabarlah adi....ni smua dugaan meh kita sesama doakan anon tu smoga dibukakan hatinya...

Cik Bambam said...

kalau aku..aku TAK akan reply... aku akan biarkan dia dengan KEBODOHAN dia.. :)

pena rozie said...

sabar ek... Ade hikmah yg tersembunyi yg kite tak tahu...

Cik Sara said...

La Tahzan Adi!
Ada juga orang macam tu ek? Urmmm... sabaq ajelah..

Ryo Azhar said...

sabar bro.. mungkin org tu senang sekarang... satu hari dia akan rasa susah...malah lebih teruk dr apa yg pernah kita kena.mungkin juga kejap lagi..

MaiRa QuEeN said...

manusia macam tu la..hasad dengki..walau ditimpa musibah pon masih ada yang dengki..sabarlah abg ady..segala yang berlaku ada hikmahnya..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sabar byk2 ady.kurang ajarnye dia sanggup libatkan ibu bapa nak2 psl nyawa.moga allah tinggikan kesabaran ady dan keluarga hadapi musibah ini. psl org tu abaikan je

Mat Gebu said...

Hmmm.....bersabar yea...hanya orang pengecut dan bacul memberi komen tanpa "nama"...

Ida Firdausi said...

astagfirullahuladzim.. manusia spesies ni pon wujud lagi?? apa rasa kalau family dia pula yang kena?? sabar je la Ady..abaikan je.

Yazid Yahya said...

Bayangkan kalau semua pembaca entry ni mendoakan agar rumah si Anon tu pun terbakar, sekali dgn mak bapak dan adik beradik dia, tak ke makbul? dia tak rasa apa yg org lain rasa, boleh la dia ckp mcm tu.. cuba bg dia rasa sekali tengok..

Lulu Caldina said...

moga awak tabah.. doa dari ramai orang lebih makbul tau.. semoga awak sekeluarga dapat mengharungi dugaan ini dengan tabah..

..cik gugu.. said...

tak payah layan org perangai mcm tu bang ..

kte takkan mampu jg aty semua org . yg penting kte taw niat kte . moga abg lbh tabah pasni :)

Anonymous said...

dlm dunia ni mcm2 prangai manusia. lantak ler dgn komen gitu. dia yg ada masalah sebenarnya. psycho.

misshannajr said...

dia belum rasa la tu apa org lain rasa sms slm kesedihan

Cik Z@i Pen@nG said...

sabar byk2 k...

org x reti bpikir mmg mcm tu

Iffah Afeefah said...

bia kan je die abg ady

masing2 punye pndangan

muke die menyampah tgk

takde rse simpati

die xmampu fahami ape y org lain rase

biaaa

Sally Yatiey said...

Sabar :)

eRikA said...

sabar ye abg ady...dugaan tuk abg kli ni... insyaAllah ada hikmahnya nnti... ^_^

Norfa said...

sabar abg ady... maaf, norfa tak tau plak pasal abg ady punya rumah kat kampung.. sbb fb dah deactive..byk nya dugaan menimpa kat kawan2 norfa, sebelum ni ammar, sekarang abg ady...

semoga abg ady tabah ya..

Hairspa dengan 4 rawatan promosi hanya RM10! Cepat sebelum terlambat