Sunah Suka Sakura dot com

Wednesday, April 17, 2013

Kota Kinabalu Trip With BFF (Pulau Indah Di Sabah) Day 2

Sambungan dari entri ---> INI

Hari kedua di Kota Kinabalu, Malam tadi aku tak dapat nak lelapkan mata. Mungkin aku lom biasa dengan tempat baru.. Dalam jam 5 aku dah layan tv sorang2 kat ruang tamu... Yang lain masih terbongkang... Terima wassap dari Rosmina berbunyi.... "Jumpe jam 9 kat Jesselton Point". So aku pun siap2 la mandi walaupun yang lain masih terbongkang.

Comey Macam Kak Ton Tak???
Dah siap2 sampai comey macam Kak Ton, so terus kejutkan mereka2 yang masih terbongkang... (rasanya part ni tak perlu kot no aku nak cite? errrrr )

Berjalan kaki menuju Jesselton Point

Ok, dah siap, kami berempat memulakan perjalanan menuju ke Jesselton Point.. Mula2 jalan kaki jer.. ahahahaha.. kemudian rasa terlalu lambat. Beranikan diri naik bas. Jakun sebab dah lama tak naik bus. 5 kupang jer k untuk sampai ke Jesselton Point.  Akhirnya kami tiba di Jesselton Point!!!!

Jesselton Point
Kami tiba disini sebelum jam 9 pagi.. kiranya misi kami berjaya untuk tiba tepat pada masanya :) Tapi...cinta bukan milik kitaaaaa... semuaaaa... eh eh.. silap!!! Tapi, rupanya Rosmina n Siti sampai lebih awal.. 

Kami sudah tiba!!!

Ditegaskan sekali lagi.. kami sudah tiba!!

Ambik masa untuk bfast terlebih dahulu sambil menanti ketibaan Nasz lak. 

Nasz tiba bersama kawannya dan kami berkumpul sambil memulakan sessi ice breaking.. dalam sessi ice breaking, terdapat beberapa game yang mampu merapatkan hubungan sesama kawan (ok part ice breaking ni aku tipu)... Tahun lepas aku ada juga datang kesini... Entrinya ada ----> DISINI

Sempat gak posing-posing manje kat sini :

Bawaku terbang kata Allan

Senget

Update Instagram dan Facebook sebelum menge"boat"

Bersama dua rakan baik blogger - Rosmina n Nasz

Pulau Sapi
Tepat jam 10pagi, kami memulakan per"boat"an menuju ke pulau pertama iaitu Pulau Sapi. Sepanjang ke Pulau aku banyak melihat langit dan air laut.. Sebab aku kan sukekan pantai dan langit biru.. Hanya Ilusi Dapat Menyatukan Langit Dan Bumi.. eh!!!

Dalam boat pun sempat ambik gambar :P

Tak sampai 40 minit kami akhirnya tiba di Pulau Sapi nan indah. Setibanya disana aku terus melompat masuk ke laut dan terus melakukan penerokaan kedasar laut... Hanya Tuhan yang mampu mengetahi perasaan yang aku alami tiba snorkling itu. Indah dan nyamannnya ciptaan Ilahi.. Walaupun stress berjuta tahun, jika singgah disini selama seminit pasti akan rasa tenang dan hilang tekanan yang ada.

Indah bukan???

Meneroka pantai selama beberapa jam, kemudian kami dihidangkan pula dengan pelbagai jenis makanan untuk santapan tengahari. Semua ini termasuk dalam pakej yang Siti tawarkan!!!! EH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! macam mana aku leh terlupe nak ambik gambar dengan Siti neh!!! alaaaaaaaaa...... Ralatnya rasa....

Rehat sebentar.. Kejap lagi sambung snorkeling 

Dengan Nasz

Untuk sesiapa yang inginkan pakej yang berpatutan bolehlah menghubungi siti ditalian .... talian.. ape eh talian  Siti?? takde lak.. aku cuma ade contact num Rosmina :P

Tahun lepas pun aku ambik dengan gaya yang sama seperti ini... Tak caya  belek ---> DISINI

REMARK!!!! Di Pulau Sapi ini cuma aku, Allan n Rosmina sahaja yang berenang ke tengah laut!!!! yang lain menduyung di persisir saja!!!! geramnya!!!! macam nak tarik sorang2 pegi tengah2 jer.. yang tak tahan tu siap ada yang panik bila kaki tak jejak pasir.. gelabah dan lemas.. cer teka sape yang dimaksudkan??? ahhahaah

video
Suasana di dasar yang sempat aku rakam... indah kan?


Pulau Manukan
Selepas puas meneroka pantai di Pulau Sapi (sebenarnya aku lom puas), kami menuju pula ke Pulau Manukan. Disini aktivi yang lebih kurang dilakukan, cuma dalam keaadan pantai yang berbeza, jika di Pulau Sapi pantainya agak terbuka dan kurang pokok, tapi lain pula di Pulau Sapi, pantainya lebih redup kerna dilindungi oleh banyak pokok Rhu.

Suasana di Pantai Pulau Manukan

Cantik kan?

Alhamdulillah, disini ikannnya lebih berani sebab mereka berani berenang hingga ke persisir pantai, jadi terlepas la kempunan rakan2 aku yang kurang yakin untuk berenang ke tengah laut tu :)

Cantik kan nemo nemo ini sekalian?

Lepak lak di Pulau Manukan ini hingga jam 4.20petang.. Namun hati aku masih berat untuk meninggalkan pulau yang indah ini... Aku berjanji akan datang lagi satu hari nanti!!!

Takmo balik!!!


Medan Ikan Bakar Pasar Philipines
Balik dari pulau kami terus menuju ke apartment untuk rehat buat seketika, dalam jam 8 kami kelua untuk mengisi perot nan lapar. Destinasi yang kami tuju adalah Medan Ikan Bakar Pasar Philipines

Kami yang kurang arif pasal tempat makan yang sedap disitu memilih tempat yang cantik dan bersih.. Pembalut mejanya putih bersih dan kerusinya dibalut dengan alas merah yang nampak amat exclusive. 

Kami terus mengorder ikan bakar, sotong tepung, kailan ikan masin dan lain2... 

Jangan tertipu dengan rupanya

Bersedia untuk menjamu selera

Dengan begitu terujanya kaminya menjamah apa yang dah kami pesan.. amatlah mendukacitakan.. Rasanya tidak seperti yang kami harapkan.. Sedih....  So kami meninggalkan Medan Selera dengan rasa hiba... Menuju balik semula ke apartment untuk lelapkan mata menanti hari esok....

Kesimpulannya dihari kedua ni kami banyak lakukan aktiviti pulau... Kalau tak datang kota Kinabalu memang tak sah kalo tak meneroka lautannya....




9 comments:

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

Aaaghh, kutukkk.... Kitaorg tak reti berenang la... Sbb tu tak smpai tgh. Kalau ada org bw, sure smpai ke tgh. Btw...naz tau...naz tau...sapa yg panik bila kaki x jejak tanah. Hehehe.

Anonymous said...

Bukan i okkkkkk - epulzegreat

farra fajima said...

wowww awesome nyaaaaaa
next trip korang nak gi mana pulak?
nak ikot! nak ikot!
hihik
:D

farra fajima said...

wowww awesome nyaaaaaa
next trip korang nak gi mana pulak?
nak ikot! nak ikot!
hihik
:D

Anonymous said...

aku pon bukan

Yuyu Ali said...

dia punya pemandangan perghhhh.

Lydia Miza said...

Pulau sapi mmg lawa, saya nyesal x mandi kat pulau sapi sbb leka sgt kat manukan .masa gi manukan org sgt ramai air keruh ikan pun susah nk nmpk masa snorkeling:(

Hunny Kitty said...

for now kat i mamutik paling lawa antara sapi ngan manukan....next trip u better p mantanani lagiiiiiiiiiiiiiiii lawa

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.