Sunah Suka Sakura dot com

Thursday, May 16, 2013

Cita-citaku Suatu Ketika Dulu

Semua insan pasti ada cita-cita. mungkin dan ada yg sudah capai apa yang dicitakannya.. dan aku yakin masih ramai yang tergapai2 dalam usaha mencapai cita-cita tersebut..

Hari ni aku cuma nak share sikit pasal cita-cita yang pernah aku tanam sewaktu ketika dulu...

Disekolah rendah, cikgu pasti akan bertanyakan apakah pekerjaan yang ingin anda dapatkan semasa besar nanti.. Jawapanku spontan.. Askar :P Ini mungkin sebab banyak terpengaruh dengan permainan berbentuk askar dan perang-perang masa kecik dulu.. 

Aku pernah jadi askar gak ok!

Tapi cita-citaku sentiasa berubah.. Biasa la.. zaman budak2.. tak berapa tetap pendirian :P 

Sekolah menengah, Ditanya lagi mengenai cita-cita.. Dengan megah aku menjawab.. PEGUAM :)  sebab? akak aku yang suruh.. Sedangkan masa tu aku tak tau pun apa tugas seorang peguam... Bila dah masuk form 3, cita-cita yang nekad aku tanam adalah untuk menjadi GURU BAHASA.. 

Minat aku dalam bidang penulisan amat ketara masa aku melangkah masuk form 4, dan sebab itulah aku begitu yakin untuk menjadi guru bahasa.. Namun keputusan peperiksaan tidak menyebelahi aku.. 

Bercita-cita menjadi seorang pelakon? TAK!!!

Isi borang UPU, sekali tak dapat langsung bidang pendidikan. Dapat jurusan MULTIMEDIA.. Dalam kepala otak aku pada ketika itu bila jurusan multimedia, aku akan menjadi wartawan :P begitu sempit kan pemikiran aku :P (ketika itu)

Ditanya oleh kawan baik aku semasa tengah bertungkus lumus mengharungi kehidupan sebagai mahasiswa, apa yang ingin aku jadi.. Dengan yakin aku menjawab, aku ingin berkerja di Station TV. Memandangkan minat aku dalam bidang video yang menjadi salah satu teras kursus yang aku ambik :)

Alhamdulillah, akhirnya aku disini, di station tv Media Prima, walaupun aku tidak begitu berjaya sebagai seorang "Interactive Specialist" disini dan aku akan terus berusaha untuk mendaki setangga ke setangga :) Insyaallah.

Aku kini :)


Sempat juga merasai menjadi seorang Bomba selama dua tahun :)


Apa pula cita2 anda sejak kecil dulu? ingat2kan kembali :)

*Cita-cita aku untuk masa tuaku, INGIN MEMBUKA SEBUAH PUSAT JAGAAN KUCING TERBIAR :)












14 comments:

Belog PenaMaya said...

cita2 masa tuamu sangat mulia..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

gmbr plg akhir, dh mcm ready utk snorkling pn ada. huhu. cita2 masa akan datang sngt mulia. Semoga mencapai apa yg dicita2kn, dan berjaya dlm apa jua yg dilakukan :)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

gmbr plg akhir, dh mcm ready utk snorkling pn ada. huhu. cita2 masa akan datang sngt mulia. Semoga mencapai apa yg dicita2kn, dan berjaya dlm apa jua yg dilakukan :)

[k]o{q}i[n] said...

cita2 aku nk jd mcm ady budika.. err...boleh ke mcm tu? kehkehkeh

Rozuan Ismail said...

pernah nak jadi cikgu x?

zakirasli .. said...

Assalamualaikum, saya singgah dan follow blog ni :D

Aku Ibu Muda said...

Sebut pasal cita2... masa kecik2 byk sgguh cita2 nya...tp end up bila dh besar, menyimpang teruss....ehehe

fyna said...

dulu nak jadi arkitek (kononnya..) sekarang jadi juruteknik komputer.

nampak tak permainannya disitu. ^_^

Dkna Abza said...

cita-cita masa kecik memang tak kesampaian sebab Allah dah tetapkan dimana or bidang apa u=yang sesuai tuk kita cari rezeki..mesti best kan keje kat mediaprima :)

Cik Pulau said...

perhhh... punya la banyak cita2..

diana said...

ada kawan sekelas akak dulu masa darjah satu dia kata dia nak jadi mak.
heheh

Puteri Fiza said...

Done follow. Klu sudi follow back. Tq :)

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Maria Firdz said...

salam ziarah dan singgah di sini...

Salam jumaat...