Resepi Mango Cheese Cake yang amat sedap!! Sebab ni la aku tak sempat join Segmen Ben Ashaari

Hari cuti yang amat menyenangkan... Setelah dicabar oleh sifu aku - Mat Gebu...aku akhirnya berlari-lari anak ke kedai berhampiran untuk menyediakan bahan untuk membuat cheese cake..Tak pernah termimpi untuk aku buat cheese cake..hadoi..tapi atas cabaran yang dilakukan..aku akhirnya terima dengan hati terbuka....sebenarnya rasa tercabar jugak bila dengar Cik Bulat pun nak buat..tak leh jadi..so memang kene siapkan hari ni jugak!!! Sebab Mat kata "Ady, ko jangan malukan aku" So aku buktikan apa yang mampu aku buat...

So akhirnya terbentuklah cheese cake seperti dibawah..heheeh..rupanya mybe kurang cantik..tapi rasanya sungguh superb!!!!

Jum kita tengok cara2 membuatnya...
Resepi ini diambil dari blog milik Mat Gebu ----> DISINI

*nampak tak sedap eh?? ( macam mana aku nak potong kang neh?)

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)



CARA MEMBUATNYA :-)
  • Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
  • Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  • Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buang mangga yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan. (oleh sebab Ady belum beli bekas tin yang mat maksudkan, ady letak dalam mangkuk kaca dan tupperwar jer)
  • Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga dan hidangkan..

Selamat mencuba..nampak macam susah..Namun mudah untuk disediakan...terumata untuk org bujang yang tidak mempunya pembakar kek macam aku!!!

SEDAP YANG AMAT CHEESE CAKE INI!!!!!
Resepi Mango Cheese Cake yang amat sedap!! Sebab ni la aku tak sempat join Segmen Ben Ashaari Resepi Mango Cheese Cake yang amat sedap!! Sebab ni la aku tak sempat join Segmen Ben Ashaari Reviewed by AdyBudika on 4/07/2011 08:13:00 PM Rating: 5

20 comments:

  1. x terliur pun..hahhaa..shida x makan cheese...hanya makan cheese di pizza..kalau puding nak gak la rasa..

    ReplyDelete
  2. ouhhh...banyaknya typo dan tak justify pulak tu...ehhh...komen kek eh?

    ermmm...hurmmm...mmmmm....kita mesej2 la ek..ahahahaha~

    ReplyDelete
  3. Y_Y..nampak sgt2 MENGODA...lapa2....

    ReplyDelete
  4. sunah ni..byk komen hehe

    tp mmg cm sdp ady..td da jnji kan?

    haha gelatin tk penah lak gune..ermm

    ReplyDelete
  5. abg ady..
    bak la sikit..
    tak sabar nak balik umah nak try segala resipi PCM.. lalala~
    ..^^,

    ReplyDelete
  6. bestnya....sy dtg bawa bekas sekali ntok tapaw!

    ReplyDelete
  7. ala, cmne nak potong ?? tak reti ?? sophie potongkan and ngap kan lahh :D hihi

    ReplyDelete
  8. ala, cmne nak potong ?? tak reti ?? sophie potongkan and ngap kan lahh :D hihi

    ReplyDelete
  9. ahh!! mencik!! airliur meleleh kat kebod .. grrrr!!

    ReplyDelete
  10. Waaaaa....lalalalalalaalalaaa....hahahahaah...

    ReplyDelete
  11. sedapnya...
    mkn sejuk2..nyummy!!
    tersumbat otak ni bila memikirkannyer...huhuhu

    ReplyDelete
  12. tak nampak. tak nampak. Lalalala!!

    ReplyDelete
  13. Waaaaaaaaaaaaa..terharu dan teruja...dah kalah sifu dah ni...Ady, xyah potong2 laaa...skrg ni cantas jek...hahahahha..ngap terus!

    ReplyDelete
  14. perghhh mmg salute sehhh dgn ko Ady..chaiyokkkkkkkkkkk!

    lepas ni jgn lupa yek..cabaran apple pie! hahahahahahah

    ReplyDelete
  15. nmpak sedap suka komen akak shida huhu

    ReplyDelete

Powered by Blogger.