Donut Cool Mat Kayu ! Jgn tak percaya!


Selepas borak-borak dengan rakan blogger, Akhirnya termuncul satu cabaran dari Shida... Err...Cabar aku buat donut...Aku dengan begitu yakinnya menyahut cabaran tersebut..(dalam hati, donut tu buat macam cucur bilis tu jer...campur tepung then jadi)... Sambil2 sessi cabaran itu berlaku...sambil2 tu gak la aku belek2 blog Nenek Gebu

Adoi!!!!!
lemak sayur !!! instat yeast!!! ape bendanya lak tu..Adoi...terus rasa macam susahnya nak wat benda neh...terus ym Nenek Gebu.... Die terangkan satu persatu..tapi aku rasa apa yang die ceritakan semua tu macam nak kenakan aku...ade ker die cakap yeast tu hidup...ahahahaha..lawak kan bunyinya..dalam pek takde lak mati, tapi bila kene air panas die akan mati..grrr....mula2 tak percaya...tapi, bila tanya budak2 lain..rupanya betol la apa yangNenek Gebu kata..errr....

So lepas balik keje aku terus singgah carefour, cari2 instanse yeast tak de lak...err..apa lagi??!! terus la kol Nenek Gebu..so aku bagitau apa benda yang ada kat depan aku...so die cakap suh ambik ibu roti...err..tadi kata yeast..skang ibu roti lak..errr....ape la nak jadi kang kan?? errrr....sambil2 tanya cara nak buat tu Nenek Gebu "susu tepung ko beli pek kecik jer, kalau aku tak perlu beli dah...aku ambik susu nurse belakang rumah aku jer" hoh??? AHAHAHAHAHAHHAAHAH..satu carefour dengar aku gelak..die bersungguh cakap macam tu..tapi aku dengar rasa sakit perot...hahahahahah...susu nurse...adoiiiii.... (maksudnya akak nurse tu kasi susu tepung kat die- aku lak fikir lain) so semua barang yang diperlukan pun tersedia!!!

seawal pagi pun aku pun memulakan misi...sambil jadikan blog milik Nenek Gebu sebagai panduan...

BAHAN-BAHANNYA
1 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)- mat cakap ni majerin.so majerin jer
1/3 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri)
200 ml air suam*
2 camca teh instat yeast(ibu roti)*(*disatukan dan biar berbuih)
Sedikit lagi air (extra)


CARA MEMBUATNYA :-)
1- Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata.

2- Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.

*Adunkan bahan2, uli sampai tak melekat kat besen yang baru dibeli..warna pink~~



3- Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).

*Terapkan donut ..aku takde acuan die..so aku guna cawan ini jer..(wat dadih pun pakai cawan ni kan..ahhahaa)



*aahahaha..tudung botol mineral aku gunakan untuk buat lubang donut



*Taburkan tepung sebelum letak donut yang diterap



*Susun donut dalam dulang (jgn rapat2..nanti kalo kembang die melekat )


4- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...

Hasilnya...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V




Dah2..jangan nak kutuk2..tau la hangit..tapi masih gebu sikit2 okeyhhhh


*Rupanya best kan masak2 neh...so lepas ni jangan terkejut kalau tibe2 blog ni penuh dengan masakan :)





________________________________________________________________________


Donut Cool Mat Kayu ! Jgn tak percaya! Donut Cool Mat Kayu ! Jgn tak percaya! Reviewed by AdyBudika on 3/07/2011 07:47:00 AM Rating: 5

29 comments:

  1. dah masak hulur2 kan la kat aku ngengenge ... Sekian ^^

    ReplyDelete
  2. mcm sedap jek heheeee

    mintak 1 pls.. hehee

    ReplyDelete
  3. uiks, saspen aje...ingat ye, nak yang salut coklat 1...:p

    ReplyDelete
  4. haxhax cayalah . mat gebu dah dah ada protege . kehkeh

    letak coklat sikit atas donut baru jd cam big apple . waaa

    ReplyDelete
  5. hahaaa..sangat kelakar,,bile terap gune gelas tu..adeh!

    ReplyDelete
  6. best ar berkawan ngan ceff pak cik mat.. dapat kawan dapat ilmu dapat mkn...

    http://ceritacintayna.blogspot.com/2011/03/pujaan-hati.html

    ReplyDelete
  7. ady on je pc terus bekpes donut yg ady buat....shda pun pg td uli lagi tepung wat donut....hehee...syabas ady

    ReplyDelete
  8. ops, nak kutuk boleh? hahaha~ tu la, lenkali online lagik sambil menggoreng ye abang~~~~













    lepas ni nak donut africa lak! larikkkkkkkkkkkkkkk!

    ReplyDelete
  9. lame2 t ady leh bukak restoran :)

    ReplyDelete
  10. psst... cancel lar... hangit aku tak nak muahahaha ^^

    ReplyDelete
  11. aahhahahahhahahaha.....macam2 korg neh

    ReplyDelete
  12. abg ady,kite pon ade donut tp donut coklat!,..muahahaha,..sdap la donut a.ady tu,wlaupon si itam mnis,.hehe

    ReplyDelete
  13. salam kenal..he3..skurang2nye boleh gak dimakan...rupe x melambangkan rase..btl x?

    ReplyDelete
  14. Waaaaaaaaaaaaa....keji punya en3 tau...sejak2 bahang nak ke Sedenak melanda, komainn lagi Ady eh...meletupss di pasaran jek akak tgk...ni donut cantik dah tu, boleh makan sudah...tp kalau nak tau cara wat donut stoberi...tanya Mat Gebu nnt eh..xpun suh dia wat life dlm Vlog nnt...hehehehhe

    ReplyDelete
  15. akak ummi!!!! ahahaah..ady tau donut stoberi tuh..aahahah..mat dah cite..ahahahahahaah..mula2 ady tak faham gak.... eh akak nhe..sebenrnya nak tiru resepi akak lak lepas neh..ahahahaah

    ReplyDelete
  16. Wahahaha...nak terkucil kejap...blog akak tu masak sempoi2 jek tau...ala2 tuk isteri bekerja...xdan nak berpeluh ketiak dah siap masak dah..pnyalah senang..hahahaha...Tp kalau makan,sama jek berpeluh muka, berasap telinga gak dibuatnya...x tau laaaa...hahaha

    ReplyDelete
  17. saya pernah wat donat,keras macam batu..mrajuk takmo buat lag dah..kek coklat je air tangan terbaik setakat ni...huhuuu

    ReplyDelete
  18. meletup la abang ady ni..so balik umah cek nak kena buat donut gak la..hehe

    ReplyDelete
  19. Mama salute la kat Ady. Sanggup terima cabaran!

    ReplyDelete
  20. hebat la ady tunjuk skilll.. walaupun ayat2 yg amat la kelako..tp menjadik juga walau tak leh lawan CMG

    ReplyDelete
  21. musim wat donut ke..memasing beriye masak..ady skong kalau pnuh masakan..i like..tp donut hangit? haha

    ReplyDelete
  22. hebat la ady tunjuk skilll..boleh tengggg Chef wan. Even dgn ayat2 yg amat la kelako tp menjadik juge la si donut yg tak berapa gebussss itu kehkehkeh

    ReplyDelete
  23. ady jadi jgk donut ko..saya nak buat xde acuan langsung tak buat2..tabik spring kat ko..ayat lawak..terkekek aku baca blog ko nie..blh pulak nak bertarung dgn mat gebu..Sape mkn apa yg ko masak tu ady?

    ReplyDelete
  24. aku tak letak marjerin sebab aku tak tahu yis sayur tuh bntg pe :( argghh!

    ReplyDelete
  25. wallaaa..totop botol jadik mangsa ngeee :)

    ReplyDelete

Powered by Blogger.