Hari cuti yang amat menyenangkan... Setelah dicabar oleh sifu aku - Mat Gebu...aku akhirnya berlari-lari anak ke kedai berhampiran untuk menyediakan bahan untuk membuat cheese cake..Tak pernah termimpi untuk aku buat cheese cake..hadoi..tapi atas cabaran yang dilakukan..aku akhirnya terima dengan hati terbuka....sebenarnya rasa tercabar jugak bila dengar Cik Bulat pun nak buat..tak leh jadi..so memang kene siapkan hari ni jugak!!! Sebab Mat kata "Ady, ko jangan malukan aku" So aku buktikan apa yang mampu aku buat...
So akhirnya terbentuklah cheese cake seperti dibawah..heheeh..rupanya mybe kurang cantik..tapi rasanya sungguh superb!!!!
Jum kita tengok cara2 membuatnya...
Resepi ini diambil dari blog milik Mat Gebu ----> DISINI
*nampak tak sedap eh?? ( macam mana aku nak potong kang neh?)
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram biskut marie
100 gram mentega, dicairkan
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
2 biji buah mangga masak ranum, 1 dikisar isinya, 1 lagi didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.
- Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree mangga tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
- Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buang mangga yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan. (oleh sebab Ady belum beli bekas tin yang mat maksudkan, ady letak dalam mangkuk kaca dan tupperwar jer)
- Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah mangga dan hidangkan..
Selamat mencuba..nampak macam susah..Namun mudah untuk disediakan...terumata untuk org bujang yang tidak mempunya pembakar kek macam aku!!!
SEDAP YANG AMAT CHEESE CAKE INI!!!!!
x terliur pun..hahhaa..shida x makan cheese...hanya makan cheese di pizza..kalau puding nak gak la rasa..
ReplyDeleteouhhh...banyaknya typo dan tak justify pulak tu...ehhh...komen kek eh?
ReplyDeleteermmm...hurmmm...mmmmm....kita mesej2 la ek..ahahahaha~
Y_Y..nampak sgt2 MENGODA...lapa2....
ReplyDeletesunah ni..byk komen hehe
ReplyDeletetp mmg cm sdp ady..td da jnji kan?
haha gelatin tk penah lak gune..ermm
abg ady..
ReplyDeletebak la sikit..
tak sabar nak balik umah nak try segala resipi PCM.. lalala~
..^^,
cna nak potong eyh nanti??
ReplyDeletekui3..
nampak sedap...ngengenge ^^
ReplyDeletebestnya....sy dtg bawa bekas sekali ntok tapaw!
ReplyDeleteala, cmne nak potong ?? tak reti ?? sophie potongkan and ngap kan lahh :D hihi
ReplyDeleteala, cmne nak potong ?? tak reti ?? sophie potongkan and ngap kan lahh :D hihi
ReplyDeleteahh!! mencik!! airliur meleleh kat kebod .. grrrr!!
ReplyDeleteWaaaaa....lalalalalalaalalaaa....hahahahaah...
ReplyDeletesedapnya. bak sikit :D
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletemkn sejuk2..nyummy!!
tersumbat otak ni bila memikirkannyer...huhuhu
tak nampak. tak nampak. Lalalala!!
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaaaa..terharu dan teruja...dah kalah sifu dah ni...Ady, xyah potong2 laaa...skrg ni cantas jek...hahahahha..ngap terus!
ReplyDeletewoww Ady!terbaekkk!!
ReplyDeleteperghhh mmg salute sehhh dgn ko Ady..chaiyokkkkkkkkkkk!
ReplyDeletelepas ni jgn lupa yek..cabaran apple pie! hahahahahahah
wahh good job
ReplyDeletenmpak sedap suka komen akak shida huhu
ReplyDelete