Sunah Suka Sakura dot com

Tuesday, May 9, 2017

Pengalaman Di Osaka, Jepun - Day 1

Lama jugak tak update blog, sementara ade sedikit ruang ni boleh la menaip sikit.

1 March 2017
Bersama Suri Hati telah lama merancang untuk ke Negara Matahari Terbit ini... Namun beberapa kekangan sebelum ini membantutkan perancangan. Namun, tanggal 1 March 2017 akhirnya menjadi satu tarikh yang memberi kenangan buat kami. Akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke Osaka, Japan!

Bersiap sedia!!!

Seawal 5 pagi kami tiba di KLIA, memandangkan waktu penerbangan kami adalah pada jam 8pagi. Jenuh jugak berbaris untuk check in. 

Penerbangan yang di ambil adalah menuju ke Kansai Airport. Penerbangan mengambil lebih kurang 6 jam 30 minit.  Untuk travel kali ini, aku tak banyak buat research sebab suri hati lebih banyak buat kajian... so biarkan jer die dengan perancangan die... (padahal aku malas nak survey2 ni).. Aku banyak mengikut jer itinerary yang dah beliau buat.. TAPI, aku banyak jugak baca pengalaman dan juga bertanyakan kepada beberapa individu yang pernah menjejakkan kaki ke sini. Kira takde la zero langsung.. ehhehehehe

Penerbangan Lebih 6 Jam.
Selesai urusan check in, kami pun mula terbang menuju ke Kansai Airport. (kami tidak ambik perkhidmatan luggage- kekonon nak travel bagpack style - jimat). Penerbangan lebih 6 jam ini agak memenatkan... ehhehehe .. ekonomi seat katakan... Namun tak terlalu tersiksa untuk individu yang kurang inci macam aku neh.. just nice la.. hehehehehe...

 Nak terbang dah :)

Kat atas flite kami ade gak la booked makanan memandangkan tak sempat pun nak breakfast sebelum terbang. sekurangnya nanti sampai kat Kansai, takde la terhegeh2 nak gi cari makan semua.. Boleh terus ke penginapan...

 Ni menu bfast aku

 Ni pulak menu breakfast yang wife aku order

Semasa dalam penerbangan pramugari/pramugara akan mengedarkan borang declaration dan juga borang perjalanan. Jadi pastikan anda membawa pen dan ini memudahkan anda mengisi borang-borang tersebut, takde la tergagau nak pinjam pen orang lain.. heheheehe

Landed dan Borang Perjalanan.
Bangun makan tido, bangun makan tido di atas flite lebih 6 jam, akhirnya kami selamat tiba di Kansai International Airport. 

Perkara pertama yang dilakukan adalah.... Naik satu train yang akan membawa kita ke bahagian utama lapangan terbang atau balai ketibaan.. Naik train tu takde la lama pun.. rasanya tak sampai pun 5 minit....

Tiba di bahagian imegresen, pastikan borang-borang yang diedarkan semasa dalam penerbangan siap diisi. Ini akan melancarkan proses semakkan pihak imegresen. 

Aku mempunyai masalah sedikit bila alamat penginapan aku tidak lengkap.. Masa tu isteri dah lepas pihak imegresen.. Alamat penginapan pulak ada kat beliau... Haruuuu... Lagi haru bila orang yang semak borang tu tak fasih berbahasa inggeris. Aku asyik dok sebut "questhouse" ... Ahahahahhaha... die lak dok tunjuk2 kat bahagian alamat pada borang... Matilanakkkkk.... Wife lak langsung tak jeling kat aku... Aku senyum dan masih sebut "guesthouse" ..Akhirnya die lepaskan jugak.. Mayb malas nak melayan aku.. 

Solat Di Airport Kansai.
Buat pengetahuan, Airport Kansai ada menyediakan ruangan solat buat para muslimin dan muslimat... Terletak pada aras 3.

 Selesa solat disini.. tapi time nak ambik wuduq..... sejuknya sampai ketulang .. hehehe

Memandangkan semasa kami tiba sudah jam 3petang lebih, kami perlu menunaikan solat zohor dan asar secara jamak. Sebab perjalanan ke penginapan mengambil masa lebih kurang satu jam.. Silap haribulan termasuk sudah waktu maghrib.

Ruangan solat di Kansai Airport agak selesa, tersedia kain pelikat, songkok dan juga sejadah... 

JR Passes.
Sepanjang di sini, kami akan banyak menggunakan perkhidmatan train. Isteri dah banyak buat survey... Tempat-tempat yang bakal kami lawati banyak menggunakan khidmat JR. Sama seperti Malaysia juga, train kat sana terbahagi kepada beberapa jenis... Kalo kat Malaysia kan ade star lrt, monorail, komuter dll... disana juga sedemikian.. Jadi kena tahu perkhidmtatan/pass mana yang kita nak gunakan sepanjang disana. 

Isteri dah beli online passes JR terlebih dahulu.. Sebab akan dapat potongan harga kalau kita beli secara online...  Passes  dijual mengikut jumlah hari yang diperlukan.. Macam kes kitorg, 4 hari passes sudah mencukupi.  Harga dalam 6300 yen bersamaan lebih kurang RM250/person.

Jadi selepas saja solat, kami menuju mencari kaunter JR Passes untuk mendapatkan passes yang telah ditempah secara online.

Kat sini la kami collect ticket yang dah kami booking terlebih dahulu

JR Passes

Ni lak tiket nak ke lokasi Air BnB

Yaeko Guesthouse di Temma Station
Setelah mendapatkan JR Passes, kami berlari2 anak(sebenarnya berlenggang jer) menuju ke station tujuan ke Temma...  Sepanjang berkampung di Osaka, kami akan menginap di Yaeko Guesthouse yang terletak tidak jauh dari Temma Station.

Perjalanan menggunakan train menuju ke Temma Station mengambil masa lebih dari satu jam. Sepanjang perjalanan, aku begitu kagum dengan apa yang aku lihat.. Suasana tenang dengan permandangan yang indah... Sekarang aku dapat rasakan suasana sebenar yang selalu aku lihat kat kaca tv... Terutama dalam siri Doraemon dan jugak Shin Chan.. EH!!!


Suasana di dalam train juga menarik perhatian aku.. Semua sangat teratur dan behave.

Sejam lebih... Akhirnya tiba diTemma Station.. Berpandukan peta yang owner AirBNB  beri, kami pun mula mengorak langkah.... Tak sampai 10 minit, kami tiba di depan pintu rumah tersebut.. YEAY! Nampak katil je dalam bayangan buat masa sekarang.


Night Walking 
Rugi rasanya jika travel tapi meghabiskan masa dibilik. Kami membuat keputusan untuk meninjau sekitar kawasan guesthouse. 

Suasana yang tenang buat aku rasa bahagia sangat! eh terlupe lak nak mention suhu semasa disini... Sejuk ya hoiii... walaupun sekadar 10 darjah celcius, namun sejuknya sampai ketulang... Mujur la kawan baik aku yg sorang tu bekalkan aku winter coat dan beberapa helai baju yang bersesuaian... So hilang sikit la sejuk tu.. hehehehe...

Lokasi pertama adalah Tenjinbashi-suji, shopping street terpanjang kat Osaka, lebih panjang dari Shinsaibashi-suji yg popular tu ha.. kagum tak kagum tak?

 Pakaian luar dan dalam aku tu ditaja tu! ahahahaha... Ni jejalan sekitar Tenjinbashi-suji

Banyak jugak yg menarik perhatian kami sekitar kawasan penginapan... yang paling menariknya, terdapat shopping street yang amat panjang dimana pelbgai barang dijual disitu.. dari pakaian, makanan hinggalah pelbagai barangan yang tak pernah dijumpai di Malaysia... (sebenarnya banyak jer barang yang tak pernah aku jumpa ada disini).

 Portable wifi yang disediakan oleh pihak air bnb .. sangat membantu ok!!! free!!

Tido dan Menanti Hari Esok.
Dah penat berayau-rayau... Kami pun balik dan lelapkan mata.. Wife aku cakap, aku letak je kepala tak sampai 3 minit dah start berdengkur.. ahhahahahaha.. penat sangat gamaknya..... So tak sabar menanti hari esoknya... Kemana kite esoknya?? nantikan entri seterusnya....











Friday, September 16, 2016

Puisi Buat Mu Yang Bernama Isteriku



Sekilas tersentuh, 
terpandang lantas terus mengeluh,
dunia ini yang penuh,
dengan kata-kata cemuh,
luluh...

Padanganmu yang tak pernah lusuh,
menatapku walau cacian ku terima jenuh,
hinaanku melimpah wajahku keruh,
namun setiamu teguh,
utuh...tanpa rasa curiga sungguh...

Semalam meninggal sejarah melabuh,
perlabuhan iman hampir lumpuh,
akal dan jiwa kotor sukar dibasuh,
tapi kau tetap tak pernah lenguh,
berpaut ketika semua menjauh,
bulat hatimu tak pernah luruh...
tetap kau tempuh tanpa mengeluh

Tersentuh hati ku teruskan rempuh,
kerna kau isteriku yang menjadi jodoh...
Kurniaan Ilahi takkan pernah rapuh..
akan ku pertahankan dari meruntuh...
mekar tumbuh, 
segar dan terus mengejar tempoh...




Sunday, January 10, 2016

Percutian Di Vietnam - [Pengalamanku Part 2 - Eksplorasi Senibina]

Sambungan dari ---> PART 1

Hari Kedua
Bangun dengan penuh kesegaran.. Sebab dapat lelap mata dengan begitu nyaman. Tak tau lak kawan aku, Sebab aku kalo tido sure akan hiburkan dengan bunyian yang merdu #Dengkur :P 

7.30pagi. Kami naik ke rooftop hotel untuk breakfast. Untuk hidangan pagi, kami terlebih awal telah meminta pihak hotel supaya menyediakan makanan halal... 

Dapat makan buah kat hotel dah berbaloi, dari nak beli kat kaki lima bawah.. mahaiiii...

Nasik goreng ayam.. Menu yg kami order sehari awal dari pihak hotel.


Tour Day 
Hari ni misi kami adalah berjalan mencari bangunan-bangunan yang menjadi tarikan di Vietnam. Antara bangunan yang menarik perhatian kami adalah Reunification Palace, Notre Dame Cathedral, Central Post Office, Opera House, People Commite Hall dan banyak lagi la...

Berbekalkan peta yang di ambik kat kaunter hotel, kami pun memulakan pengembaraan dengan penuh semangat. Chewahh


Haaaa.... Nampak tak peta ni? kalo tak nampak leh klik untuk besarkan. Kawasan berbulat tu la destinasi yang akan kami cuba tawan.



Reunification Palace/Independence Palace
Destinasi pertama yang kami singgah adalah Reunification Palace. Sekarang bangunan ini sudah dijadikan sebagai museum, namun masih juga digunakan sebagai tempat pentadbiran bermesyuarat dan juga acara-acara kerajaan. 

Nak masuk ke sini, kita perlu beli tiket.. Tapi aku tak pulak masuk.. Hheheheeh.. setahu aku didalam tu masih mengekalkan lagi senibina lama dan.... dikatakan bilik-bilik didalamnya agak menyeramkan... So memang taknak masuk laaaaaa... Scary ok!!

Independence Palace  dari pandangan luar.

Bergambar berlatarbelakangkan Independence Palace 


Saigon Cathedral of Notre Dame
Berjalan dalam 10 minit dari Independence Palace, kami pun tiba di Saigon Cathedral of Notre Dame. Bangunan ini amat terkenal di Vietnam. Bangunan ini merupakan tinggalan kebudayaan koloni perancis yang dah jadi landmark.

Bila sampai kat sini, anda akan berasa seperti berada di Paris. (yang ni Jay yang kata sebab aku tak pernah sampai Paris). Menurut Jay, senibina untuk Saigon Cathedral of Notre Dame takde la 100% mirip namun ada elemen yang seiras.

Saigon Cathedral of Notre Dame

Tetap nak berposing :P


Central Post Office
Haaaaa... Post office ni la tempat yang paling nak aku datang. Dari Malaysia lagi aku dok baca pasal post office ni.. so memang akan aku cari la.. 

Kedudukan post office ni cumalah bersebelahan Saigon Cathedral of Notre Dame. Cuma perlu menyeberang satu jalan. Kat sini diorg ada menyediakan poskad secara percuma untuk diposkan kepada sesiapa yang diinginkan. Tapi aku mybe agak terlewat sampai, jadi semua poskad  dah habis. Aku tetap gigih cari poskad didalam post office tu sebab memang ade gerai-gerai menjual poskad dan lain-lain cenderahati didalamnya.

Dapat jugak la aku pos poskad untuk bebrapa kenalan aku di Malaysia. Buat sesiapa yang nak ikot cara aku ni pun ok. Kemana saja destinasi perlancongan, carilah post office dan poslah poskad kepada kenalan di Malaysia. Kan unik, poskad yg bersetem luar negara sebagai cenderahti buat rakan-rakan.


Suasana didalam Central Post Office.

Central Post Office.


War Remnants Museum
Dah macam blog sejarah lak entri aku kali ni.. Ahahahha...

Selepas puas di Central Post Office, kami bergegas menuju ke War Remnants Museum.  Pada mulanya aku rasa macam taknak masuk pun War Remnants Museum ni. Namun masa masih panjang dan tiket untuk masuk ke bangunan ini agak murah iaitu 15,000 Dong.. Lebih kurang RM3 jer.

War Remnants Museum

Selepas masuk War Remnants Museum ini.. Jujurnya aku dapat rasakan sesuatu yg bermain dalam hati aku. Sepanjang didalam bangunan ini aku tak banyak bercakap dengan Jay. Aku banyak membaca dari bilik ke bilik disini. Sayu, sebak, membaca mengenai penderitaan warga vietnam selama tempoh 19 tahun  peperangan. Kesan perang itu masih terkesan hingga sekarang.  Disini juga diletakkan kapal-kapal perang, penjara, dan macam-macam lagi yg terlibat didalam peperangan Vietnam.

Masa mula-mula masuk aku masih tersenyum. heheheh

Jay pun tersenyum di salah sebuah kapal perang.

Suasana di luar War Remnants Museum. Gambar didalam museum aku tak terambik, tak sanggup lak rasany.. So korg pegi tengok sendiri la k


Kopi Halal Vietnam
Hadoiiiii.. penat berjalan.. Lepas jer pegi War Remnants Museum, kami bercadang untuk minum-minum. Pilihan kami adalah kopi. Tak sah kalo ke Vietnam kalo tak mencuba kopi. Namun aku sorang jer yg minum kopi. Jay tak minum caffien. 

PERGHHHH.. puas hati okey!

Opera House
Destinasi berikutnya adalah Opera House yang dibina pada tahun 1897. Bangunan ni cantik dan merupakan senibina Prancis. 

Opera House yang dibina pada 1897

Jay bergambar dibasikal hadapan Opera House


Lain-lain bangunan
Banyak lagi bangunan yang berjaya kami terokai antaranya : 

Huyen Si Church

Bitexco

Ni bangunan ape tah?

Bangunan ni pun cantik, tapi tak dikomersialkan

Eh ni bangunan ape? heheehheh

The Famous Amos.. Ben Thanh Market, yang ni aku kan ceritakan untuk entri yang akan datang

Berakhirlah misi eksplorasi senibina di sini. Penat la hai tak terkata, namun puas hati bila apa yang nak aku cari ditemui. Mujur la Jay pandai baca peta.. Kalo nak harapkan aku, memang takkan jumpa walaupun satu! Ahahahahahah..

Entri kali ni sampai kat sini dulu. Untuk entri akan datang aku akan ceritakan sikit lagi pasal tempat makan kek yang sedap!!!!! cara-cara  nak melintas jalan!!! dan Shopping di Ben Thanh Market!

Untuk baca entri sebelum ni, klik ---> SINI