Sunah Suka Sakura dot com

Tuesday, July 3, 2012

Trip Kota Kinabalu - Hari Pertama (Mari-Mari Culture Village)

Sambungan dari ---> Trip Kota Kinabalu 1

Hari pertama di Kota Kinabalu.. Aku berjumpa dengan salah seorang junior aku yang kini berkerja sebagai pegawai di Jabatan Perlancongan Sabah.. Hari ini dia akan membawa kami ke Mari-mari Culture Village. Kami bertolak pada jam 5 petang dan sampai disana dalam kira-kira 6 petang. Pelbagai aktiviti kebudayaan dilakukan sepanjang berada disana. Apa yang cuba di terapkan oleh Mari-Mari Culture village ini adalah untuk memperkenalkan suku-suku kaum pribumi yang terdapat diSabah serta adat-adat yang diamalkan oleh setiap suku  kaum ini

Perjalanan menuju ke Mari-mari Village

Sudah tiba...

Tour guide memberi taklimat dan seorang dipilih untuk menjadi ketua 

Menyeberangi jambatan ini untuk menuju ke rumah puak yang ade di sini 
Rumah pertama yang di singgah.. Rumah dusun

Tiba pula di Bamboo Cooking.

Tour Guide memberitahu cara-cara untuk menyediakan masakan berasaskan buluh

Semua bahan dicampur bagi menyediakan masakan. Ada nenas, halia, cili, garam dan lain-lain

Bert masukkan semua campuran kedalam buluh dan sedia untuk dibakar



Seterusnya demonstrasi menyediakan tapai..

Demonstarsi menghidupkan api.. Saksikan video dibawah :)

video
Demonstrasi menghidupkan api menggunakan buluh.

Kami disajikan jua dengan madu

Sempat bergambar dengan salah seorang sumandak dari salah satu suku

Demonstarsi menyediakan baju dari kulit kayu

Proses menyediakan kuih karas

Dikasi cuba air halia bercampur air pandan

Bert test rokok salah satu suku kaum.. heheheh

video
Tarian ape tah namanya.. Tapi ditarikan didalam rumah... Lompat-lompat atas rotan yang elastik

video
Sila jangan gelak tengok aku menari.. errr

Bergambar kenangan bersama penari2..

Pengembaraan ke rumah suku kaum ini berakhir dengan persembahan tarian kebudayaan. Aku tidak lepaskan peluang untuk mencuba tarian tiang.. eh!! silap.. tarian buluh... 

Tamat upacara tarian, kami disajikan dengan masakan kampung secara buffet. 

Perot sudah kenyang.. jadi terus memandu laju menuju kehotel untuk tido!! malam ni takde aktiviti lain selain tido.... So esoknya akan melakukan aktiviti lain pulak!! ehhehehe.... 

Sambungannnya----> SINI



5 comments:

Pn. Sheila@CC said...

Wah... seronoknyer... sy belum sampai sabah ni... :(

Sunah Sakura said...

makanan dalam buluh tu macam ayam pansuh lak..eh, bukan macam..memang sama pun..haha..

Sunah Sakura said...

nak komen lagi..haha...yang abang menari guna buluh tu, kat sini benda tu salah satu permainan kaum melanau...kalau gi kampung budaya kat kuching, dia akan tunjuk benda tu gak..ehehe..

rosmina samin said...

Hahaha, betul tu Sunah, time pg kg budaya last year mmg sebiji tarian tu.... Next story.. :P

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

nampak kelam kabut ady menari tarian buluh tu? tkut terkepit kaki tu..heeee. apapun, pengalaman yg best jgak kt sini :)